Hszi Csin-ping: Kínának és az Egyesült Államoknak partnernek kell lennie

Külföld, 2024.04.26

Kínának és az Egyesült Államoknak nem riválisnak, hanem partnernek kell lennie - szögezte le Hszi Csin-ping kínai elnök pénteken Pekingben Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén.

Mint mondta: a nemzetközi közösség közös vágya a kétoldalú párbeszéd megerősítése - közölte a kínai külügyminisztérium.

A kínai vezető hangsúlyozta továbbá, hogy a két országnak közös nevezőt kell keresnie, félre kell tenniük a nézeteltéréseiket ahelyett, hogy "ördögi versengésbe bocsátkoznának" - idézte Hszit a kínai külügyminisztérium.

Hozzátette: a két országnak a szavakat tettekkel kellene honorálnia, ahelyett, hogy egy dolgot mondanának, de az ellenkezőjét tennék.

"Kína örömmel látja a magabiztos, nyitott, gazdag és virágzó Egyesült Államokat (.) és reméljük, hogy az Egyesült Államok is pozitívan tekint Kína fejlődésére. Ez alapvető kérdés, amellyel foglalkozni kell" - szögezte le a kínai elnök.

Hszi reményét fejezte ki, hogy Washington pozitív fényben tud tekinteni Peking fejlődésére annak érdekében, hogy a kétoldalú kapcsolatok valóban stabilizálódjanak, javuljanak és előrelépjenek.

A péntekig tartó, háromnapos kínai látogatáson tartózkodó Blinken az után találkozott Hszivel, hogy több mint 5 órás tárgyalást folytatott Vang Ji kínai külügyminiszterrel, ahol az amerikai diplomata kifejezte az amerikai oldal aggodalmait és elmondta, hogy a két ország között aktív diplomáciára van szükség.

"A kínai-amerikai kapcsolatban számos zavar támadt. A többi közt Kína önnön fejlődéséhez való legitim jogait elnyomják, és kihívásokkal nehezítik, hogy Peking érdekei szerint cselekedhessen" - mondta Vang Blinkennek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!