Húsz új tag kinevezésével teljessé vált az új francia kormány

Külföld, 2024.02.08

Emmanuel Macron francia államfő húsz új államtitkárt nevezett ki csütörtök este a január 11-én hivatalba lépett 14 miniszter mellé, s ezzel - beleszámítva Gabriel Attal kormányfőt - 35 taggal véglegessé vált az új francia kormány.

Amélie Oudéa-Castéra korábbi ifjúsági és sportminiszter januárban megkapta az oktatási tárcát is, amelyet addig Gabriel Attal vezetett, de az első megszólalásai és bírálatai a közoktatás állapotát illetően olyan heves közéleti vitákat váltottak ki, hogy 28 nap után nem maradhatott az összevont minisztérium élén. Mostantól csak a jövő nyári párizsi olimpiai játékokért és sportért felelős tárcát irányítja, a közoktatási minisztérium pedig újból önálló lesz, Nicole Belloubet irányításával, aki Emmanuel Macron első kormányában 2017 és 2020 között igazságügyi miniszter volt.

Gabriel Attal miniszterelnök csütörtök este az oktatásügyben okozott "zavarral" indokolta a váltást a tárca élén, mert szerinte "nem voltak adottak (Amélie Oudéa-Castérával) a feltételek ahhoz, hogy az iskolaügy fejlődni tudjon". A France2 közszolgálati televízió esti vitaműsorában a kormányfő "elismeréssel adózott" Oudéa-Castéra "munkájáért, nagyfokú fegyelméért és teljes elkötelezettségéért" a sportminisztérium élén. A 68 éves baloldali Nicole Belloubet visszatérése a kormányba a végrehajtó hatalom politikai egyensúlyát is szolgálja, miután a január 11-én kinevezett miniszterek között többségben vannak a jobboldali politikusok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!