Időjárás - Szokatlanul korai hőhullámra készülnek az Egyesült Államok északkeleti részén

Külföld, 2024.06.19

Hőhullám tetőzését várják szerdán és csütörtökön az Egyesült Államok északkeleti térségében, 35 Celsius-fokot meghaladó csúcshőmérsékletekkel.

A Nagy-tavak térségének keleti részén és az északkeleti államokban hőségriasztás van érvényben, számos kültéri programot töröltek, és a lakosság számára légkondicionált "hűsölőközpontokat" jelöltek ki. Egyes helyeken az érzékelt hőmérséklet meghaladhatja a 40 Celsius-fokot.

A hőhullám elérte az Ohio folyó völgyét és az atlanti partvidék középső részét, Washingtont, a fővárost is, ahol a csúcshőmérsékletek szintén meghaladják a 35 Celsius-fokot, amikor a hőség várhatóan pénteken és szombaton tetőzik.

Új-Mexikó államban szerdán az alacsonyabb hőmérséklet, és esőzés segíti a kiterjedt erdő- és bozóttüzekkel küzdő tűzoltók munkáját. Kedden egy egész települést, az állam déli részén fekvő Ruidoso lakosságát kellett kitelepíteni, ahol a gyorsan terjedő tűz 500 épületet ért el.

Kaliforniában San Franciscótól 150 kilométerre keletre kellett többeket kitelepíteni erdőtüzek miatt Copperopolis kistelepülésen. Az állam más térségeiben is erdőtüzekkel küzdenek a tűzoltók.

A szövetségi hivatalok összegzése szerint az év eddig eltelt időszakában már csaknem 8500 négyzetkilométer területen pusztított erdőtűz az Egyesült Államokban, ami jóval meghaladja a 10 éves átlagot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!