III. Károly és veteránok jelenlétében kezdődtek meg a normandiai partraszállás évfordulójának angliai megemlékezései

Külföld, 2024.06.05

III. Károly király és a hadművelet veteránjainak jelenlétében kezdődtek meg szerdán a normandiai partraszállás 80. évfordulója alkalmából szervezett angliai megemlékezések.

A nyugati szövetségesek 1944. június 6-án minden idők legnagyobb összehangolt haditengerészeti, légi és szárazföldi műveletét hajtották végre az észak-franciaországi Normandia tengerpartján, ahol 156 ezer brit, amerikai, kanadai, francia és nemzetközösségi katona szállt partra az előre kijelölt műveleti övezetekben.

A partraszállást intenzív légitámadások előzték meg, és a német vonalak mögött több ezer ejtőernyős, illetve vitorlázó repülőgépeken érkező katona készítette elő a műveletet.

Becslések szerint az első napon 4400 szövetséges katona halt meg a normandiai partszakaszon, a sebesültek és az eltűntek száma meghaladta a 9 ezret.

III. Károly király, aki a dél-angliai Portsmouth hadikikötőjében - a 80 évvel ezelőtti szövetséges invázió fő kiindulópontján - rendezett szerdai megemlékezésen felidézte: jóllehet az angol partokról Franciaország felé induló hadiflotta messze a legnagyobb volt az emberiség történetében, a művelet résztvevői tudták, hogy a győzelem és a kudarc egyaránt a lehetőségek között van, egyikük sem tudta ugyanakkor, hogy túléli-e a partraszállás napját.

A 75 esztendős Károly - akinek nagyapja, VI. György volt az Egyesült Királyság uralkodója a normandiai partraszállás idején - leszögezte: a jelenlegi és a jövőbeni nemzedékeknek nem szabad elfeledkezniük arról az áldozatról, amelyet a hadművelet résztvevői hoztak annak érdekében, hogy a zsarnokságot szabadság válthassa fel.

A rettenetes áron kivívott szabadság felelősséget ró azokra is, akik ma élvezik ezeket a szabadságjogokat - fogalmazott a király.

III. Károly a szerdai megemlékezés előtt, a londoni Buckingham-palotában fogadta a normandiai partraszállás több veteránját. A 98-100 éves egykori katonáknak a király felolvasta VI. György naplójából azt a részt, amelyben az akkori uralkodó leírja a hadművelet napjának eseményeit.

Károly elmondta: nagyapja is a partraszálló erőkkel kívánt tartani, és rendkívüli módon frusztrálta, hogy a brit kormány ezt nem engedte meg neki.

A normandiai megemlékezésekre számos idős brit veterán kelt át hajóval Portsmouth kikötőjéből a francia partokra, újra megtéve a nyolc évtizeddel ezelőtti utat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!