Illegális bevándorlás - A belga parlament jóváhagyta, hogy a Frontex Belgium területén is végezhessen ellenőrzéseket

Külföld, 2024.05.03

A belga képviselőház plenáris ülése elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi, hogy az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex ellenőrzéseket végezhessen Belgium területén, ezzel is erősítve az illegális migráció és a nemzetközi bűnözés elleni fellépést - írta az RTBF közszolgálati média pénteken.

Az Annelies Verlinden kereszténydemokrata belügyminiszter által előterjesztett törvényjavaslat célja az, hogy az ügynökség alkalmazottjai Belgium különböző belépési pontjain, köztük a Brüsszel-Midi vasútállomáson és a kulcsfontosságú repülőtereken is bevethetők legyenek. A Frontex csak belga rendőrök jelenlétében és felügyelete alatt avatkozhat be, és számuk nem haladhatja meg a 100 főt. Az ügynököknek jogukban áll majd letartóztatásokat, őrizetbe vételeket és akár kitoloncolásokat is végrehajtani, míg korábban ezek a hatáskörök belga rendőrséghez tartoztak.

A Brussels Times hírportál azt írja, hogy több emberi jogi szervezet aggodalmának adott hangot a törvényjavaslat megfogalmazásával kapcsolatban, és azzal érvelnek, hogy a szöveg teret engedhet az értelmezésnek, hogy a Frontex a belga hatóságok felügyelete nélkül is eljárhat. A civil szervezetek számára ez veszélyes precedenst jelent, tekintve, hogy a Frontex korábban is "rosszul bánt" a migránsokkal és menedékkérőkkel - írja a lap.

Thomas Willekens a flamand menekültjogi szervezet munkatársa azt nyilatkozta a lapnak, hogy Frontex ügynökeinek biztosított hatáskörök "homályosan vannak megfogalmazva" ami lehetővé teszi számukra, hogy Belgium területén bárhol letartóztatásokat hajtsanak végre, ami az emberi jogok megsértéséhez vezethet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!