Illegális bevándorlás - A francia kormány az állampolgársághoz jutás feltételeinek szigorítását javasolja Mayotte szigetén

Külföld, 2024.02.11

A francia kormány szigorítaná az állampolgársághoz jutás feltételeit az Indiai-óceánban található, Franciaországhoz tartozó Mayotte szigetén, amely súlyos migrációs válsággal és robbanásveszélyes szociális és közbiztonsági helyzettel küzd.

Franciaország 101. megyéje január 22-e óta megbénult az útlezárások és blokádok miatt, amelyekkel a helyiek tiltakoznak az ellenőrizetlen bevándorlás és a közbiztonság romlása ellen.

"Radikális döntést fogunk hozni, mégpedig azt, hogy a születési állampolgárságot (amikor valaki egy állam területén való megszületésével szerez jogot az ottani állampolgársághoz) Mayotte-on megszüntetjük olyan alkotmánymódosítással, amelyet a köztársasági elnök fog meghatározni" - jelentette ki vasárnap Gérald Darmanin belügyminiszter, amint leszállt a repülőgépről a szigeten.

"Többé nem lehet majd francia állampolgárrá válni, ha az ember nem francia szülő gyermeke" - tette hozzá, s jelezte, meggyőződése, hogy ez az intézkedés "szó szerint elvágja a vonzerőt", amelyet a francia megye jelent a szomszédos Comore-szigetek felöl érkező migráció számára. "Ez egy rendkívül erős, egyértelmű, radikális intézkedés, amely nyilvánvalóan a szigetcsoportra korlátozódik" - hívta fel a figyelmet.

Mansour Kamardine, a sziget jobboldali képviselője üdvözölte az "erős" bejelentést, míg a baloldal azonnal tiltakozott. A Szocialista Párt már bejelentette, hogy ellenezni fogja az alkotmány felülvizsgálatát. Marie Toussaint, a Zöldek európai parlamenti választási listavezetője pedig úgy vélte, hogy "a születési állampolgársági jog megszüntetése Mayotte-on nem fogja megoldani a terület problémáit", de "tönkreteszi a köztársaságot az értékeink lerombolásával".

A 310 ezer lakosú Mayotte szigete, amely földrajzilag a Comore-szigetek része, 1974-ben a Franciaországhoz tartozásra szavazott, azonban a Comore-szigetek állama ezt nem ismeri el. Mivel a Comore-szigetekhez tartozó legközelebbi sziget, Anjouan mindössze 70 kilométerre van Mayotte-tól, számos Comore-szigeteki és egyéb afrikai bevándorló érkezik évek óta Mayotte szigetére, a legtöbben illegálisan, hagyományos halászhajókon, s azt követően nyomornegyedekben élnek.

A legszegényebb francia megye, Mayotte lakosságának már mintegy a fele nem francia állampolgárságú, ők többnyire tartózkodási engedéllyel sem rendelkeznek. A francia állampolgársággal nem rendelkezők harmada már Mayotte szigetén született, de a jelenlegi törvények szerint ők nagykorúvá válásukkor jogosulttá válnak az állampolgárságra.

A belügyminiszter a tengerentúli megyékért felelős új tárcavezetővel, Marie Guévenoux-val érkezett a szigetvilágba, s látogatást tesznek vasárnap a mamoudzoui Cavani-stadionban, ahol az afrikai Nagy-tavak térségéből érkező illegális bevándorlókat helyezték el.

Gérald Darmanin jelezte, hogy a mayotte-i születési állampolgárság eltörlése mellett a decemberben elfogadott új bevándorlási törvény alapján a családegyesítésre vonatkozó szabályok is szigorodnak. Az előbbi a felháborodott helyiek egy fő követelése, akik három hete útblokádokkal lassítják a forgalmat, és megbénítják a sziget gazdaságát.

A belügyminisztérium azt is bejelentette, hogy "új, nagyszabású műveletre készül a bűnözés és az illegális bevándorlás ellen" Mayotte szigetén. A tavaly májusban indított, Wuambushu nevű művelet keretében már eddig is több száz fős biztonsági erőt vezényeltek a szigetre az illegális bevándorlás megfékezésére. A művelet alapvető célja az egészségtelen lakhatás felszámolása, a bűnözés elleni küzdelem, valamint a többnyire a Comore-szigetekről érkező illegális bevándorlók kitoloncolása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!