Illegális bevándorlás - Calabria tengerpartján az egy évvel ezelőtti hajószerencsétlenségről emlékeztek meg

Külföld, 2024.02.26

Túlélők, az áldozatok rokonai, helyi lakosok és politikusok emlékeztek meg a calabriai Cutro tengerpartján tavaly február 26-án hajnalban történt hajószerencsétlenségről, amelyben 94 migráns veszítette életét.

A tengerparton kilencvennégy gyertyát helyeztek el, valamint harmincnégy plüssállatot a vízbe veszett gyerekek emlékére.

A tragédia évfordulóján a halottak rokonai, a túlélők egy csoportja, valamint Cutro lakosai voltak jelen. Köztük volt az a négy halász, aki annak idején elsőként a helyszínre ért kora hajnalban, és a többméteres hullámok között próbálta menteni az embereket. A mentéshez majdnem azonnal a helyi katasztrófavédelem két önkéntese is csatlakozott, majd sorban érkeztek a helyi lakosok és hatóságok.

A tenger 94 halottat sodort a partra, nyolcvanan tudtak megmenekülni, tízre teszik az eltűntek számát, bár a túlélők szerint a hajón 250-en lehettek.

A 14 méteres, faszerkezetű vitorláshajó a törökországi Izmirből kelt útra, és öt nap alatt érkezett Calabria partjaihoz, ahol viharba keveredett. Száz méterre volt a parttól, amikor a hajó megtelt vízzel, oldalára fordult, majd kettétört. A csonkokat a hullámok a parti sziklákhoz csapták, így a hajó több ezer darabban érkezett a partra.

A migránsok többsége Irakból, Iránból, Afganisztánból és Szíriából származott.

Az évfordulón a közeli Crotone városában csendes menetet tartottak, amelyen a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára, Elly Schlein vett részt. A belügyminiszter, Matteo Piantedosi az áldozatoknak szentelt emlékparkban helyezett el koszorút Crotonéban.

Ugyanebben a parkban emlékezett meg Afganisztán olaszországi nagykövete, Khaled Ahmad Zekrija. A vasárnap felavatott parkot 94, a Közel-Keletről és a Földközi-tenger térségéből származó növény díszíti. Az Ali kertje nevet adták a parknak arról a kisfiúról, akit a halottak között utolsóként sikerült azonosítani.

Antonio Ceraso, Cutro polgármestere úgy nyilatkozott, tavaly február 26. pirkadatkor háborús látvány tárult a szemük elé. A tengerparton meztelen testek sora feküdt, gyerekek és nők is. "Soha nem fogjuk elfelejteni, Cutro egész közösségét megrázták a történtek" - jelentette ki.

Az áldozatok egy részét Cutróban helyezték örök nyugalomra, az iszlám vallásúaknak kiépített temetőrészben.

A túlélők beszámolói alapján azonosított négy emberkereskedőt a tragédia utáni hónapokban letartóztatták. A hajót úszva hagyták el, semmi segítséget nem nyújtva a bajbajutottaknak. Egyikük, egy 29 éves török férfi a gyorsított bírósági eljárást választotta: őt első fokon húsz év börtönre ítélték, valamint hárommillió euró kártérítés megfizetésére.

Crotone ügyészsége az olasz parti őrségnek és a pénzügyőrségnek a szerencsétlenség idején a térségben szolgálatban levő emberei ellen is vizsgálatot indított. A Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség jelzése szerint ugyanis az olasz hatóságok tudtak az emberekkel teli, bajba jutott hajóról, de nem siettek a segítségére.

A mostani megemlékezésen túlélők és áldozatok rokonai bejelentették, hogy feljelentést kívánnak tenni az olasz állam és a Frontex ellen is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!