Illegális bevándorlás - Donald Tusk: Lengyelország az uniós migrációs csomag kedvezményezettje lesz

Külföld, 2024.05.14

Lengyelország az uniós migrációs csomag kedvezményezettje lesz, nem kell majd migránsokat befogadnia, és támogatást kap a már befogadott ukrán menekültek után - jelentette ki keddi sajtóértekezletén Donald Tusk lengyel kormányfő.

A kormányülést követő sajtókonferencián Tuskot annak kapcsán is kérdezték, hogy az Európai Unió Tanácsa kedden véglegesen jóváhagyta az uniós migrációs és menekültügyi paktum reformját.

Tusk megerősítette: a lengyel kormányt képviselő Andrzej Domanski pénzügyminiszter a keddi uniós értekezleten a csomag elfogadása ellen szavazott. A miniszterelnök szerint kormánya elérte, hogy a migrációs paktum előírásai "sokkal kevésbé veszélyesek", mint a csomag azon változata, amelyet még az előző, Mateusz Morawiecki által vezetett kormány idején dolgoztak ki.

Lengyelország "a migrációs csomag kedvezményezettje lesz" - fogalmazott Tusk. Kifejtette: Varsónak nem kell majd "semmiért sem fizetnie", az EU "nem kényszerít rá semmilyen migránskvótát", sőt, a kormány "hatékonyan fogja igényelni" az EU támogatását több százezer, mindenekelőtt Ukrajnából érkező menekült befogadásáért.

Mateusz Morawiecki korábbi miniszterelnök kedden az X felületen bírálta, hogy a Tusk vezette Polgári Platform nem akadályozta meg az EU-ban a migrációs paktum elfogadását. "Kénytelenek leszünk befogadni az illegális bevándorlókat, vagy befizetni többmilliós bírságokat" - áll a bejegyzésben.

A kormány kötelessége, hogy a migrációs csomag ügyében panaszt nyújtson be az EU Bíróságánál - szorgalmazta Morawiecki. Szerinte Varsónak a panaszban hivatkoznia kell a 2018-as uniós csúcsértekezlet zárókövetkeztetéseire, amelyek Morawiecki hozzájárulásával jöttek létre, és amelyek értelmében Lengyelország nem kötelező, hanem önkéntes alapon venne részt az uniós migránsáthelyezési mechanizmusban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!