Illegális bevándorlás - Elszállítottak több száz embert a La Manche csatorna franciaországi partján kialakult migránstáborokból

Külföld, 2023.11.30

Több száz embert evakuáltak a francia hatóságok csütörtökön a La Manche csatorna franciaországi partjainál, Calais és Dunkerque környékén spontán kialakult migránstáborokról, ahol az illegális bevándorlók a Nagy-Britanniába való átjutásra várakoznak.

A helyi prefektúra szerint annak érdekében ürítették ki a táborokat, hogy az embereket biztonságos helyen helyezzék el, míg a migránsokat segítő szervezetek szerint erővel kényszerítették őket a táborhelyek elhagyására.

A Dunkerque közelében található Loon-Plage-ból, akárcsak a calais-i főbb táborhelyekről több tucat busszal szállították el az embereket távolabbi befogadóközpontokba.

Az északi Pas-de-Calais megye prefektúrája szerint a Calais környékén táborozó nyolcszáz migránsból háromszáz volt hajlandó önként befogadóközpontba menni, őket szétosztották az ország harminc megyéjében. A hatóságok közlése szerint az egyidejű kiürítések célja, hogy a tengerparton tengődő "valamennyi migránsnak menedéket nyújtsanak", és véget vessenek "méltatlan életkörülményeiknek", amelyeket az elmúlt hetekben a heves esőzések súlyosbítottak.

"A cél az életek megmentése" - mondta François-Xavier Bieuville, Dunkerque alprefektusa, hozzátéve, hogy a migránsok a rossz időjárási körülmények ellenére is folytatják átkelési kísérleteiket az angol partok felé.

Egy héttel ezelőtt két, a harmincas éveiben járó illegális bevándorló életét vesztette a La Manche csatornán, miután a gumicsónak, amelyen megpróbáltak a francia partokról Nagy-Britanniába jutni, felborult, fedélzetén hatvan emberrel. A helyi hatóságok szerint az év eleje óta ez volt a hetedik és nyolcadik olyan haláleset a csatornán, amely "a migrációs jelenséggel van összefüggésben". Legutóbb augusztus 12-én vesztek a vízbe illegális bevándorlók a La Manche-nál. Akkor hat afgán állampolgár fulladt meg, mert felborult a hajójuk. Ez volt a legtöbb emberéletet követelő hajótörés 2021 novembere óta, amikor legalább 27 migráns vesztette életét ugyanitt.

A migránsokat segítő egyesület vezetői, valamint az észak-franciaországi Arras püspöke, Olivier Leborgne helyszíni látogatásukon csütörtökön elítélték a táborhelyek "erőszakos kiürítéseit".

Az észak-franciaországi kikötőváros, Calais több mint harminc éve a kontinensről Nagy-Britanniába átjutni vágyó illegális bevándorlók gyűjtőhelye. Az illegálisan érkező migránsok elsősorban gumicsónakokon próbálnak átkelni a La Manche csatornán 2018 óta, amikor a calais-i kikötő és a csatorna alatti alagútba vezető infrastruktúra védelmét megerősítette Franciaország. Korábban elsősorban gépkocsikban és teherautókban elbújva jutottak át a brit oldalra.

A brit hatóságok adatai szerint idén már több mint 27 ezer ember érkezett az Egyesült Királyságba a La Manche csatornán csónakokon átkelve, a tavalyi 45 ezres rekordot követően. A francia hatóságok rendszeresen felszámolják a part mentén kialakuló migránstáborokat, s adataik szerint az év elejétől október végéig 5452 embert helyeztek biztonságba, megelőzve átkelési kísérletüket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!