Illegális bevándorlás - Emmanuel Macron európai szolidaritást szorgalmaz az olaszországi helyzet megoldására

Külföld, 2023.09.15

Emmanuel Macron az Olaszország melletti "európai szolidaritás kötelességére" figyelmeztetett pénteken a Lampedusa szigetét érő migrációs hullám miatt. "A két ország kormánya együtt dolgozik azon, hogy döntések szülessenek" - közölte.

"Nekünk, európaiaknak az a kötelességünk, hogy ne hagyjuk magára Olaszországot nehéz helyzetében (...) Úgy vélem, az egész Európai Unió felelőssége, hogy Olaszország mellé álljon" - jelentette ki Macron elsősorban Németországnak üzenve, amely szerdán bejelentette, hogy nem vesz át több menedékérőt Olaszországtól. "Kötelességünk az európai szolidaritás. A (francia) belügyminiszter beszélt olasz hivatali partnerével. A két kormány együttműködik, és a döntések ezek alapján fognak megszületni" - tette hozzá az államfő egy vidéki látogatásán. Kedden és szerdán több mint hétezer ember érkezett Észak-Afrikából az olasz partokhoz, elsősorban Lampedusa szigetére, ahol a négyszáz fős menekülttáborában továbbra is több mint négyezren szoronganak. A többségében közép-afrikai és tunéziai fiatal férfiak be sem férnek a regisztrációs központba, a tábor körül telepedtek le a szabad ég alatt, ahol a vöröskereszt igyekszik ellátni őket. A Lampedusán kialakult helyzet azt mutatja, hogy "a szigorúan nacionalista megközelítéseknek megvannak a korlátai" - mondta az államfő, miközben a jobboldali ellenzék arra kérte a kormányt, hogy egyetlen migránst se vegyen át Lampedusáról.

A migránsokkal kapcsolatban "úgy fogunk eljárni, ahogyan mindig is tettük, határozottan, de emberséggel" - jelentette ki az elnök. "Gyerekek vannak köztük, olyan emberek, akik nagyon kiszolgáltatottak. Meg lehet előzni ezeket az átkeléseket, de gondoskodnunk kell azokról, akik átjutottak" - hangsúlyozta Emmanuel Macron. Aztán "meg kell néznünk, hogy jogosultak-e menekültstátuszra vagy védelemre, vagy pedig hazaküldhetők. És ezt nagyon hatékonyan kell tennünk (...) és szolidaritással ez esetben is" - mondta.

Gérald Darmanin belügyminiszter péntek délutánra megbeszélését hívott össze "az olaszországi migrációs helyzetről" - közölte a tárca. Ezen a "helyzetértékelésen" az érintett rendőrségi, csendőrségi, bevándorlási és hírszerző szolgálatok képviselői vesznek részt, valamint a Bouches-du-Rhone, az Hautes-Alpes és az Alpes-Maritimes megyék prefektusai, mivel ez utóbbi két megye Olaszországgal határos. A belügyminiszter a nap folyamán megbeszélést folytat német kollégájával is - közölte a tárcája, és várhatóan egy újabb egyeztetést tartanak a témában szombat délelőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!