Illegális bevándorlás - Erősíti az embercsempész szervezetek elleni közös fellépést Nagy-Britannia és Szerbia

Külföld, 2023.10.06

Erősíti az embercsempészethez kapcsolódó szervezett bűnözés elleni közös fellépést Nagy-Britannia és Szerbia. Az erről aláírt kétoldalú együttműködési szándéknyilatkozatot pénteken ismertette a brit belügyminisztérium.

A dokumentum szerint az együttműködés fő céljai közé tartozik a szervezett bűnözői csoportok vagy hálózatok tevékenységének feltárása, működésük akadályozása és e szervezetek tagjainak büntetőjogi felelősségre vonása.

A két ország ennek érdekében e szerveződések infrastruktúráját, utánpótlási láncolataikat és a bűncselekményekből származó jövedelmeiket veszi célba.

A brit és a szerb kormány a szakosított bűnüldöző intézmények közötti együttműködés kialakítását is tervezi a bevándorláshoz kapcsolódó szervezett bűnözés elleni fellépés végett - áll a közleményben.

Ugyanebből a célból London és Belgrád megvizsgálja a szervezett bevándorlási bűnözéssel kapcsolatos információcsere kiterjesztésének és felgyorsításának lehetséges módjait, bevonva e tevékenységbe olyan nemzetközi szervezeteket, mint az Interpol.

Nagy-Britannia és Szerbia mindemellett együttműködésre törekszik a határbiztonsági rendszerek kapacitásbővítését célzó programok kifejlesztésében és gyakorlati alkalmazásában is - fogalmaz további részletek nélkül a pénteken Londonban ismertetett közös szándéknyilatkozat.

A brit belügyminisztérium közleménye szerint a deklarációban megfogalmazott célok gyakorlati megvalósítása végett a brit és a szerb kormány tárgyalásokat kezd a kétoldalú együttműködés bővítéséről szóló konkrét megállapodás megkötéséről és az egyezményben foglaltak bevezetéséről.

A majdani egyezmény célja a szervezett bevándorlási bűnözői hálózatok és utánpótlási láncolataik elleni fellépés kereteinek és menetrendjének közös meghatározása - áll a szándéknyilatkozatban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!