Illegális bevándorlás - Europol: 21 embert vettek őrizetbe az EU és Oroszország határán át történő migránscsempészet miatt

Külföld, 2024.04.25

Letartóztattak huszonegy embert egy európai rendőrségi akcióban, amelynek célpontja egy bűnszövetkezet volt, amely Irakból Fehéroroszországon és Oroszországon keresztül csempészett migránsokat Európába - közölte csütörtökön az Európai Unió rendőri együttműködési szervezete, az Europol.

A hágai székhelyű szervezet közleménye szerint az őrizetbe vettek főként egyiptomi, iraki és szíriai állampolgárok voltak, 15 letartóztatásra Lengyelországban került sor.

A bűnszövetkezet Irakból Oroszországon és Fehéroroszországon keresztül csempészte be a migránsokat Európába, a fő célország Németország és az Egyesült Királyság volt. A bűnözők kizárólag áruk szállítására szolgáló járműveket használtak a csempészethez.

A rendőrségi művelet során a hatóságok járműveket, arany ékszereket, elektronikus berendezéseket, hamisított személyi okmányokat, pénztárgépeket, kábítószereket, hamisított cigarettákat és több mint 80 ezer euró készpénzt foglaltak le.

Az Europol a sajtóközleményben azt írta, hogy a migránsok 3-5 ezer euró közötti összegeket fizettek fejenként a csempészeknek. A bűnszövetkezet vezetői bizalmi (hawala) fizetési rendszer segítségével különböző országokban, köztük Németországban, Irakban, Szíriában és Törökországban található regionális irodákból bonyolították le a titkos pénzmozgásokat. A migránsok közvetlenül fizettek a "hawala-irodáknak", míg az őket szállító sofőröknek a bűnszövetkezet helyi tagjai fizettek készpénzben. A pénzmozgások vizsgálata arra utal, hogy az illegális nyereség egy részét a terrorizmus finanszírozására használták fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!