Illegális bevándorlás - Horvátország, Olaszország és Szlovénia kiterjeszti az együttműködést a nyugat-balkáni országokra

Külföld, 2024.01.16

Horvátország, Olaszország és Szlovénia a rendőrségek és a belügyminisztériumok együttműködését kiterjeszti a nyugat-balkáni országokra az illegális migráció és az embercsempészet visszaszorítása érdekében - jelentette be a három ország belügyminisztere kedden az isztriai Buzetben, közös sajtótájékoztatón.

"Egyikünk sem gondolja azt, hogy egyedül meg tudja oldani a problémát"- jelentette ki Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter, megjegyezve, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonal a bűnözők számára is vonzó, ezért a határok ellenőrzése a terrorveszély miatt is fontos.

Szlovénia október 21-én állította vissza az ideiglenes ellenőrzést a Horvátországgal és a Magyarországgal közös határán, miután Olaszország az európai és a közel-keleti helyzet megváltozására hivatkozva, biztonsági okokból hasonló intézkedést vezetett be Szlovéniával közös határán.

A három tárcavezető ezt követően először november elején találkozott Triesztben, és a nyugat-balkáni migránsútvonalon található határok őrizetében szorosabb együttműködésről állapodott meg.

A keddi isztriai találkozón arra a következtetésre jutottak, hogy a három ország rendőrségének eddigi közös fellépése eredményes volt, és a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása nem okozott torlódást az utakon, amit adatokkal alátámasztottak.

Piantedosi rámutatott, hogy az október 21-e óta eltelt időszakban az olasz rendőrök 60 ezer embert és 96 ezer járművet ellenőriztek, valamint ezerhatszáz illegális bevándorlót tartóztattak fel, akik közül kilencszázat visszaküldtek abba az országba, ahonnan közvetlenül érkeztek. Ezenkívül mintegy hetven olyan embert állítottak meg, akik közül ötven gyaníthatóan embercsempész volt, néhányukat pedig már korábbról ismerte a rendőrség terrorizmussal kapcsolatos tevékenységük miatt - mondta.

Bostjan Poklukar szlovén belügyminiszter szerint a nyugat-balkáni migrációs útvonal továbbra is aktív, ezért horvát és olasz kollégájával megállapodtak abban, hogy az együttműködést ki kell terjeszteni azokra az országokra, ahonnan a migránsok közvetlenül érkeznek.

Szlovéniában tavaly 60 587 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, ami csaknem kétszerese az előző évben regisztrált 32 024 illegális határátlépőnek. "Ez nagy szám Szlovénia méretéhez képest" - mondta a tárcavezető.

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter szerint Olaszország, Szlovénia és Horvátország állampolgárai nem érezték meg oly mértékben a határellenőrzés szigorítását, hogy az zavarta volna őket szabad mozgásukban, különösen igaz ez a határ menti területeken. Hozzátette: Horvátországban, csak ebben az évben 90 embercsempészt tartóztattak le a hatóságok.

A horvát tárcavezető jelezte továbbá: a nyugat-balkáni országokkal való együttműködést a következő, március 20-21-i találkozón, a szlovéniai Brdo pri Kranjuban erősítik meg, és ezen már részt vesznek az újonnan meghívandó országok belügyminiszterei is, de hogy mely országok ezek pontosan, azt nem közölték.

A migránsok főként Szerbián és Montenegrón keresztül érkeznek Boszniába, onnan Horvátország, majd Szlovénia felé folytatják útjukat, ahonnan Nyugat-Európába mennek tovább.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!