Illegális bevándorlás - Janez Jansa: a migráció társadalmi, gazdasági és biztonsági probléma

Külföld, 2024.01.18

A migráció társadalmi, gazdasági és biztonsági probléma, és a legtöbb "ember, akivel találkozunk, nem azért jön (Európába), hogy jobb életet keressen a családjának, hanem azért, hogy valaki más költségén éljen" - jelentette ki Janez Jansa, a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke csütörtökön Koperben.

A volt miniszterelnök, és egyben a legnagyobb ellenzéki párt vezetője egy migrációról tartott nyilvános vitán vett részt, ahol kifejtette: a bevándorlók nem alkalmazkodnak a szlovén társadalomhoz, hanem megpróbálják ráerőltetni az életmódjukat.

Jansa azzal vádolta a fősodratú médiát, hogy elmossa a különbséget a migránsok különböző csoportjai között, és a "kulturális marxizmust" szolgálja, amely "a nemzetállamok lebontására" törekszik.

Rámutatott: a baloldali pártok Európa-szerte migránsokat hívnak meg, hogy növeljék szavazóbázisukat. Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy a Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD) többnyire olyan körzetekben vannak mandátumai, ahol a német lakosság kisebbségben van.

Jansa példátlannak nevezte továbbá, hogy a rossz időjárás ellenére még a tél közepén is több száz illegális határsértőt tartóztatott fel a szlovén rendőrség. "A statisztikák a bűnözés növekedését is mutatják, különösen Ljubljanában, főleg a menekültügyi központok környékén" - tette hozzá.

A migráció bátorítása helyett a kiváltó okokat kellene megszüntetni, mégpedig a migráció forrásánál - mondta Jansa, aki egyúttal bírálta az Európai Unió Líbiával, Szíriával és néhány más országgal szemben tanúsított korábbi politikáját.

A közel-keleti fejleményekkel kapcsolatban kifejtette: továbbra is nagyszámú migránsra lehet számítani. "A Hamász vezetése feláldozta saját népét (...) Irán és Oroszország érdekeiért" - fogalmazott.

A volt kormányfő szorgalmazta, hogy Szlovéniában ismét vezessék be a kötelező sorkatonai szolgálatot.

A vitát szigorú biztonsági intézkedések mellett tartották meg, mivel a hárompárti baloldali kormány legkisebb pártja, a Baloldal (Levica) helyi szervezete felszólította a koperi színházat, hogy mondja le a rendezvényt, mert az "félelmet és gyűlöletet kelt".

Jansa a tiltakozásra úgy reagált: "ez egy hatalmon lévő párt arroganciájának kifejeződése, amit már 1990 előtt (a Jugoszláv rendszerváltást, és az ország felbomlását megelőzően) is ismertünk". Hozzátette, hogy "az arrogancia pontosan úgy fog véget érni, ahogy akkor véget ért".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!