Illegális bevándorlás - Kevesebb illegális migránst fogtak el tavaly a cseh rendőrök, mint 2022-ben

Külföld, 2024.01.22

Mintegy 4750 illegális migránst vett őrizetbe tavaly a cseh rendőrség Csehország területén. Ez szám több mint 17 ezerrel kevesebb, mint 2022-ben, de 3400-al több, mint 2021-ben - közölte Martin Vondrásek cseh országos rendőrparancsnok hétfőn Prágában sajtótájékoztatón.

Csehország tavaly október elejétől újra ellenőrzi a szlovák-cseh határt, amelyen keresztül a migránsok többsége érkezik az országba.

"Az éves szintű csökkenés 2022-höz viszonyítva jól látható, s azt jelzi, hogy az intézkedés sikeres" - mondta a rendőrparancsnok újságíróknak. Hozzátette: a feltartóztatott illegális migránsok mintegy 90 százaléka a szomszédos Németországba szeretett volna eljutni. A migránsok többsége szíriai állampolgárnak mondta magát.

A Szlovákia felől érkező illegális bevándorlók száma tavaly júniusban kezdett el újra emelkedni. Októberben a feltartóztatott külföldiek száma meghaladta az 1800-at, majd lényegesen visszaesett. A 251 km hosszú szlovák cseh határon Vondrásek szerint a rendőrség szúrópróbaszerűen ellenőrzi az összes közúti és vasúti határátkelőt, de a zöldhatáron is járőröznek.

A cseh kormányzat a szlovák határt a lengyelekkel és az osztrákokkal egyeztetve ellenőrzi, s a határkontrollt egyelőre február elejéig tartják fenn. A cseh-német határon a német rendőrség is hasonló, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végez.

Martin Vondrásek kérdésre válaszolva megerősítette: a migránsok Csehországot továbbra sem célországnak, hanem tranzitországnak tekintik, s döntően Nyugatra, főleg Németországba szeretnének eljutni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!