Illegális bevándorlás - Lampedusa szigetén díszpolgár lett a több mint ötven év után született első gyermek, aki bevándorló Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Külföld, 2024.05.02

A Maria nevet kapta, és elefántcsontparti édesanyától jött világra a kislány, aki az utóbbi ötvennégy évben az első szülött volt az olaszországi Lampedusa szigetén, ezért díszpolgárságban részesítik - jelentette be a polgármester csütörtökön.

Lampedusán utoljára 1970-ben született gyerek.

Filippo Mannino polgármester, a Liga jobboldali párt politikusa hangoztatta: annyira rendkívüli eseményről van szó, hogy úgy döntöttek, díszpolgári címet adnak a kislánynak, valamint a városközpontban található játszóteret is róla nevezik el.

Hozzátette: számtalan csecsemő és kisgyerek érkezik a migránsokkal teli csónakokon és hajókon a sziget partjaira, és az sem számít ritkaságnak, hogy a nők a tengeri átkelés közben hozzák világra gyermekeiket. Lampedusán azonban az utóbbi ötvennégy évben nem született gyermek. A helyi nők kivétel nélkül a szomszédos Szicília kórházaiba járnak át szülni, mivel Lampedusán nincsen erre alkalmas kórház.

A kislány 2021 júliusában jött világra. Elefántcsontpartról származó, harmincnyolc éves édesanyja másik két gyerekkel együtt kelt át az észak-afrikai partokról. Lampedusára érkezése után a kikötőhöz közeli egészségügyi központban indult meg a szülés, és a nőt már nem volt idő máshova szállítani.

A kislány a Maria nevet kapta az édesanyát segítő olasz ápolónőről.

A díszpolgárságot szombaton nyújtják át a kislánynak, aki édesanyjával és testvéreivel Szicíliában él.

"Maria azokat jelképezi, akiknek sikerült átkelniük a tengeren, és azokat is, akiknek ugyanaz nem sikerült" - indokolta Filippo Mannino hangsúlyozva, hogy Olaszország mindig is élen járt a gyermekek jogainak védelmében, akárkiről is legyen szó.

Ezzel egy időben a Lampedusánál 2013 októberében történt hajószerencsétlenség áldozatainak azonosításával megbízott szakbizottság bejelentette, hogy sikerült azonosítani egy újabb, ez idáig ismeretlen áldozatot. A hajó a sziget partjainál borult fel, 386-an veszítették életüket, egy részük beszorult a tenger alá süllyedt hajótestbe. Akiket eddig azonosítani tudtak, a szicíliai Caltagirone temetőjében helyezték örök nyugalomra.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNCHR) most közölt adatai szerint év eleje óta több mint négyszázan haltak meg a Földközi-tenger migrációs útvonalain, nyolcvanöt százalékuk a tenger nyugati medencéjében. A legtöbben áprilisban vesztek a vízbe.

Januárban és februárban majdnem egyforma létszámban, közel 2300-an érkeztek az olaszországi partokra, márciusban viszont már több mint 6800-an, áprilisban pedig több mint 4700-an.

A legtöbben Banglades, Szíria, Tunézia, Guinea, Egyiptom és Pakisztán állampolgárai voltak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!