Illegális bevándorlás - Lengyel ellenzék: Donald Tusk beleegyezhet az uniós menekültáthelyezési mechanizmusba

Külföld, 2024.04.11

Donald Tusk lengyel kormányfő beleegyezhet az uniós áthelyezési mechanizmusba, bár nem ebben az értelemben reagált a migrációs és menekültügyi csomagról szóló európai parlamenti (EP) döntésre - vélekedtek csütörtöki sajtóértekezletükön az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) politikusai.

Mariusz Blaszczak, a PiS parlamenti frakcióvezetője, volt nemzetvédelmi miniszter, valamint Rafal Bochenek, a párt szóvivője annak kapcsán foglalt állást, hogy Donald Tusk előző este bejelentette: Lengyelország nem egyezik bele az EP-ben szerdán megszavazott csomag részét képező menekültáthelyezési mechanizmusba.

Blaszczak katasztrofálisnak, terrortámadások előtt utat nyitónak nevezte az uniós menekültügyi politikát. "(Tusk) azt állítja, hogy nem egyezik bele a migrációs paktum végrehajtásába, de feltételezem, hogy ismét megtéveszti a közvéleményt, ahogyan ezt a választási kampányban is tette" - fogalmazott a PiS frakcióvezetője.

Jelezte: a témában konkrét információkat fognak kérni a szejmben. A PiS által irányított önkormányzatok pedig nem egyeznek bele a migránsok befogadásába - ígérte.

Rafal Bochenek "üres beszédnek" és "arculatépítő játéknak" nevezte Tusk előző napi nyilatkozatát. "Közben ténylegesen a paktum elfogadásán dolgoznak" - fűzte hozzá. Emlékeztetett: a kormánykoalíciót alkotó tömörülések listájáról megválasztott több EP-képviselő szerdán a csomag elfogadása mellett szavazott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!