Illegális bevándorlás - Lengyel határőrség: ismét nőtt a fehérorosz határon a határsértési kísérletek száma

Külföld, 2024.03.25

A két éveleji hónaphoz képest márciusban ismét jelentősen megnőtt a fehérorosz-lengyel határon a harmadik országokból érkező migránsok határsértési kísérleteinek száma, a hét végén erőszakos esetekre is volt példa, egy lengyel határőr és egy katona megsérült - közölte hétfőn a lengyel határőrség.

Március eleje óta több mint 2,4 ezer illegális határátlépési próbálkozást tartanak számon, míg januárban és februárban összesen közel 600 ilyen eset történt - derül ki a határőrség adataiból. A határsértők 24 országból érkeztek.

Tavaly március végén hasonló, kétezer incidenst meghaladó adatokat jegyeztek.

Péntektől vasárnapig összesen 444 külföldi állampolgár kísérelt meg átjutni a fehérorosz-lengyel határon.

A migránsok a hét végén több alkalommal kövekkel, faágakkal és égő fadarabokkal támadták meg a lengyel határőröket. Két személy - egy határőr és egy katona - megsérült, de nincsenek életveszélyben - áll a közleményben.

A lengyel-fehérorosz határ 186 kilométeres szakaszán közel-keleti és észak-afrikai országokból útnak induló, Fehéroroszországon át érkező migránstömegek miatt Lengyelország 2022-ben acélkerítést épített. A közös határ 206 kilométer hosszú szakaszán a határfolyók mentén is mozgásérzékelőkből és kamerákból álló riasztórendszert létesítettek.

Bejelentették, hogy a riasztórendszert tovább bővítik a folyómenti és mocsaras határszakaszokon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!