Illegális bevándorlás - Mérsékelte a cseh-szlovák határ ellenőrzését a cseh kormány

Külföld, 2024.01.31

Mérsékelte a cseh-szlovák határ ellenőrzését a cseh kormány. Az eddigi állandó ellenőrzéseket február másodikán megszüntetik, s a jövőben csak véletlenszerű ellenőrzések lesznek a határátkelőkön, illetve a zöldhatáron - közölte Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormányülés utáni sajtótájékoztatón szerdán Prágában.

Vít Rakusan kormányfőhelyettes, belügyminiszter szerint az illegális migrációs helyzet ezen a határszakaszon az utóbbi időben lényegesen javult, ezért állandó rendőri ellenőrzésekre már nincs szükség.

Csehország Lengyelországgal és Ausztriával egyeztetve tavaly október elején vezette be a szlovák határszakasz ellenőrzését, eredetileg tíz napra, de ezt többször meghosszabbították.

A varsói kormány most ismét hosszabbított, s ezúttal március 2-ig fogják ellenőrizni a lengyel-szlovák határszakaszt. A lengyelek szerint az illegális migráció ezen a határszakaszon továbbra is problémát jelent - mutatott rá a Prawo.pl hírportál.

Németország a csehekkel együttműködve ellenőrzi a német-cseh határt, s az ellenőrzések határideje a legutóbbi hosszabbítás után március 15-e. A cseh-osztrák határt az osztrákok február 16-ig ellenőrzik.

Prága először 2022 szeptemberében vezetett be ellenőrzéseket a szlovák határszakaszon, amelyek öt hónapig tartottak. A csehek hangsúlyozzák, hogy megelőző intézkedésekről van szó, amelyek célja megakadályozni, hogy a Nyugat-Európába vezető illegális migrációs átvonal Csehország területére kerüljön át.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!