Illegális bevándorlás - Német szociáldemokraták: tárgyalásra érdemes a CDU/CSU menekültügyi csomagja

Külföld, 2018.07.03

Tárgyalásra érdemesnek tartja a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a koalíciós társ Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének belső vitáját lezáró menekültügyi javaslatcsomagot - tudatták kedden az SPD részéről.

A szociáldemokraták nyitottsága a CDU/CSU megállapodásában szereplő új intézménnyel, a tranzitközponttal kapcsolatban alapvető változást jelent 2015-höz képest, amikor egy hasonló, tranzitzóna elnevezésű intézményről tárgyalni sem akartak.

Három éve Sigmar Gabriel, az SPD akkori elnöke azt mondta, a CSU által szorgalmazott elképzelés azt jelentené, hogy "hatalmas börtönzónákat" állítanának fel a határ térségében, ami jogilag kétes megoldás lenne, és nem is lehetne megvalósítani.

A tranzitközponttal más a helyzet, és míg 2015-ben "naponta 3000, 4000, 5000 menekültről volt szó, ma már egészen más nagyságrendekről beszélünk", de így is alaposan meg kell vizsgálni, hogy miről szól a CDU/CSU javaslata - mondta Sigmar Gabriel kedden Berlinben, az SPD szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának ülése előtt.

Hasonlóan fogalmazott az SPD jelenlegi elnök-frakcióvezetője, Andrea Nahles is, aki szerint sok mindent kell még tisztázni a koalíciós partnerek felvetéséről.

Kiemelte: a szociáldemokraták elutasítják a tranzitközpont kifejezést, mert a német-osztrák határ térségében menedékkérőknek kiépítendő központok nem ugyanarra a "tényállásra és személyi körre" vonatkoznak, mint a CDU/CSU 2015-ös elképzelése.

Az ügyben kedd estére összehívták a koalíciós egyeztető tanácsot. Az SPD frakciója szerda reggel ismét ülést tart, hogy meghallgassák Andrea Nahles és a szociáldemokrata alkancellár, Olaf Scholz pénzügyminiszter beszámolóját a koalíciós egyeztetésről.



A szöveg innentől változatlan.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!