Illegális bevándorlás - Niger kormányfője: a migrációról "szabadon döntünk, és nem kérünk leckét" az Európai Uniótól

Külföld, 2024.03.05

Belügyeinkről, köztük a migrációval kapcsolatos témákról "mi döntünk, az Európai Unió ne adjon leckét nekünk" - hangoztatta Ali Mahaman Lamine Zeine, az afrikai Niger kormányfője a La Repubblica című olasz napilapnak adott interjúban, amelyet kedden tettek közzé.

Ali Mahaman Lamine Zeine úgy vélte, országa szabadon dönt arról is, mely államokkal akarja kapcsolatait erősíteni.

Arra a felvetésre, hogy az Európai Unió aggódik Oroszország egyre erőteljesebb befolyása miatt az úgynevezett Száhel-övezetben, az ott fekvő Niger miniszterelnöke kijelentette: "nem mások feladata megmondani saját érdekeik szerint, kivel kell kapcsolatot létesítenünk vagy kivel nem".

Hozzátette, Európa is fenntartja kapcsolatait Oroszországgal.

Ez az első interjú, amelyet Ali Mahaman Lamine Zeine a nyugati sajtónak adott.

A kormányfő a tavaly júliusi katonai puccsot követően került Niger élére. Az ország kilépett a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségéből (ECOWAS), és külön szövetséget kötött a szomszédos Malival és Burkina Fasóval.

Ali Mahaman Lamine Zeine hangoztatta, hogy a három afrikai ország "kézbe vette sorsát", a függetlenséget és a szuverén döntéshozatalt választva.

Utóbbi az országból a puccs után kivonult Franciaországtól való önállóságot is jelenti, mivel "Franciaország szokása szerint bele akart szólni Niger belügyeibe, de mi nemet mondtunk".

Niger új kormánya eltörölte az illegális bevándorlás elleni törvényt, amely 2015-től volt hatályos. Egyebek között szigorú határellenőrzést tartalmazott, az illegális bevándorlást büntette, és táborokat írt elő az illegális bevándorlók számára.

Zeine elmagyarázta, a jogszabályt azért törölték el, mivel "az országot Európa mesterséges külső határává alakította át".

Őszintén elmondta, hogy Nigerben sokan élnek az illegális bevándorlók szállításából, és a törvény büntette őket, de most szabadon dolgozhatnak.

"A Száhel népei nem ismernek határokat, és a mozgásszabadság szent" - jelentette ki Ali Mahaman Lamine Zeine.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!