Illegális bevándorlás - Olasz belügyminiszter: megerősítették a Szlovéniával közös határ ellenőrzését

Külföld, 2024.01.11

Az Olaszország és Szlovénia közötti határ ellenőrzését addig tartják fenn, amíg szükség lesz rá - hangoztatta Matteo Piantedosi belügyminiszter csütörtökön, bejelentve azt is, hogy több mint négyszáz további határőrrel megerősítették az ellenőrzést.

Matteo Piantedosi a parlament schengeni bizottságában számolt be a balkáni migrációs útvonalon található határszakaszon korábban bevezetett ellenőrzés menetéről.

Emlékeztetett, hogy a határellenőrzést október 21-én, a jelenleg zajló izraeli-palesztin konfliktus kirobbanását követően léptették életbe. Azóta további 419-cel növelték az ellenőrzést végző határrendészek létszámát.

Matteo Piantedosi elmondta, hogy a Szlovéniából érkezők ellenőrzésére nemzetbiztonsági okokból került sor, és "addig tartják fenn, amíg szükség lesz rá".

Hozzátette, hogy október 21. és december 31. között közel 150 ezer személyt és több mint 90 ezer járművet ellenőriztek, és több mint 1500 olyan személyt azonosítottak, aki nem volt jogosult az Olaszországba való belépésre. Hetvenöt embert tartóztattak le, köztük ötvenkettőt embercsempészés címén; valamint 283 személyt jelentettek fel egyéb bűncselekmények miatt.

A számok a munka mennyiségét és a határellenőrzés sikerét mutatják - jelentette ki Matteo Piantedosi.

Azt is elmondta, hogy tavaly közel 158 ezren érkeztek Olaszországba, ami ötven százalékkal volt több, mint 2022-ben, és több mint százharminc százalékkal több, mint 2021-ben. Hozzátette, hogy jelenleg 140 ezren tartózkodnak az olaszországi migránstáborokban.

Matteo Piantedosi csütörtökön Giorgia Meloni miniszterelnökkel, valamint a két kormányfőhelyettessel, Matteo Salvinivel és Antonio Tajanival is egyeztetett a migrációs helyzetről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!