Illegális bevándorlás - Olaszország is meghosszabbította a határellenőrzést június 18-ig

Külföld, 2024.01.18

Olaszország további öt hónappal meghosszabbítja a határellenőrzést a szlovén határon január 19-től - közölte az olasz belügyminisztérium.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a hosszabbítást az "esetleges terrorista elemek beszivárgásának továbbra is fennálló veszélye" indokolja.

Terroristák lehetnek az Olaszországba illegálisan belépők között annál is inkább, mivel a szlovén határon halad át a balkáni útvonalon érkező migrációs áramlat jelentős része - olvasható a római belügyi tárca közleményében.

A dokumentum hangsúlyozta, a veszély fennállását az olasz kormány és parlament mellett működő terrorizmus ellenes stratégiáért felelős hatóság is megerősítette január 11-i ülésén.

A határellenőrzés október 21-i bevezetése óta az olasz hatóságok 160 ezer személyt ellenőriztek, és több mint 1600 esetben állapították meg, hogy a belépőnek nincsen jogosultsága az országban tartózkodni. Több mint 900 embert fordítottak vissza. Hetvenhat embert vettek őrizetbe, közülük ötvenkettőt embercsempészés miatt. Az ellenőrzött személyek között 44 esetben azonosítottak olyat, aki a Schengeni Információs Rendszerben (SIS) is szerepel mint terroristagyanús, őket ellenőrzés alatt tartják - közölte Matteo Piantedosi belügyminiszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!