Illegális bevándorlás - Sajtóértesülés: tranzitzónák kiépítésében egyezhet meg a német CDU és a CSU

Külföld, 2018.07.02

A tranzitzóna intézményének bevezetése lehet Horst Seehofer német belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és Angela Merkel kancellár, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) menekültügyi vitájának megoldása - jelentette hétfő este a Bild című lap a hírportálján a CDU berlini székházában zajló válságtanácskozás résztvevőitől származó értesülésekre hivatkozva.

A lap szerint a tranzitzóna bevezetése révén le lehetne zárni a testvérpárti kapcsolat felszámolásával fenyegető viszályt, és a megoldás lehetővé tenné, hogy Horst Seehofer megőrizze pártelnöki és miniszteri tisztségét.

A tranzitzóna 2015-ben is szerepelt már a CDU/CSU tervei között, de az akkori és jelenlegi koalíciós társ, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ellenállása miatt nem sikerült meghonosítani Németországban ezt a menekültügyi intézményt.

Most azonban a Bild szerint a szociáldemokraták nem utasították el a felvetést, jelezték, hogy nem tartják kizártnak a javasolt újítást.

A CDU/CSU 2015-ös elképzelése szerint a tranzitzónák a határ térségében kijelölendő zárt övezetek lennének, amelyekben a menedékjogi kérelem benyújtásának szándékával Németországba érkező embereknek meg kell várniuk, hogy a hatóságok gyorsított eljárással eldöntsék, jogosultak-e ilyen kérelem benyújtására.

A megoldás alapja az úgynevezett repülőtéri eljárás, amelyet a legutóbbi nagy menekülthullám után, 1993-ban vezettek be. Főleg akkor alkalmazzák, ha a repülővel érkező menedékkérők közül valakinek nincsenek papírjai, vagy nyilvánvalóan nem szorul a német állam védelmére. Ilyen esetekben megtagadható a belépés az országba. Az eljárást 48 órán belül folytatják le, a kérelmezőnek a döntésig a repülőtéren kijelölt helyen kell maradnia. A menekültügyi hatóság döntése ellen jogorvoslattal lehet élni, az illetékes közigazgatási bíróságnak 14 napon belül döntenie kell az ügyben. Ha a jogerős döntés szerint az illető nem jogosult menedékjogi kérelem benyújtására, közvetlenül a tranzitzónából szállítják el Németország területéről.

Horst Seehofer és Angela Merkel vitája arról szól, hogy miként lehet megtagadni a belépést a német határ állandó ellenőrzés alá vont pontjain - a bajor-osztrák határ három átkelőjénél - az Európai Unióban máshol már regisztrált menedékkérőktől.

Horst Seehofer és a CSU szerint mindentől függetlenül és feltétlenül vissza kell fordítani ezeket az embereket. Angela Merkel és a CDU szerint ezt nem lehet bevezetni egyoldalúan, a szigorítás feltétele, hogy legyenek megállapodások az érintett társországokkal a menedékkérők visszafogadásáról.

A két nézet közötti távolságot lehetne áthidalni a tranzitzóna intézménye révén. A Bild szerint egyelőre nem állapodtak meg, és mindkét oldalon van még bizonytalanság.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!