Illegális bevándorlás - Szakértő: a tagállami konszenzus nem egy elvetendő ötlet

Külföld, 2018.10.16

A Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese szerint ha az Európai Unió ténylegesen komolyan veszi a határok védelmét, akkor a tagállami konszenzus nem egy elvetendő ötlet.

Janik Szabolcs az M1 aktuális csatornán kedden azt mondta, a migráció kiemelt téma lesz a szerdán kezdődő EU-csúcson, ahol a többi között az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) megerősítése is napirendre kerül.

Elmondta: az ügynökség hétfőn publikált - 2018 első kilenc honapjára vonatkozó - adatai szerint körülbelül egyharmaddal kevesebb illegális bevándorló érkezett 2018-ban, mint az előző év azonos időszakában. Csak 2018-ban több mint százezer migráns érkezett a Földközi-tengeren keresztül, de a legnagyobb növekedés a Spanyolországba tartó útvonalon tapasztalható - fűzte hozzá.

Az illegális bevándorlók korábban a keletmediterrán (Törökország-Görögország) útvonalon, ezt követően a középmediterrán térségégen keresztül (Líbia-Olaszország), jelenleg pedig Marrokóból próbálnak Európába jutni - emlékeztetett Janik Szabolcs.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!