Illegális bevándorlás - Szerb belügyminiszter: a legfontosabb a szervezett bűnbandák felkutatása

Külföld, 2023.11.13

A legfontosabb feladat az embercsempészettel foglalkozó, szervezett bűnbandák felkutatása, mert ezzel lehet elvágni az illegális bevándorlók csempészetével foglalkozó szervezeti láncok legfontosabb karikáját - hangsúlyozta Bratislav Gasic szerb belügyminiszter Horgoson.

Illegális bevándorlás - Migránsok lőttek egymásra Horgoson, halottak A szerb belügyi tárca hétfői közleménye szerint Bratislav Gasic az éjszaka folyamán a magyar határ melletti Horgoson egyeztetett munkatársaival az illegális migráció felszámolásának következő lépéséről. Mint mondta: az embercsempészek lefülelése mellett szintén fontos azoknak a raktáraknak a felkutatása, ahol a bűnbandák a fegyvereiket rejtegetik. Rámutatott, hogy a belügyminisztérium munkatársai éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy megakadályozzák az illegális bevándorlók Szerbiába lépését Bulgária és Észak-Macedónia felől, ahogy azon is, hogy a magyar határ közelében fogják el a migránsokat. "Mi humánus és vendégszerető ország vagyunk, de nem leszünk terepe azok leszámolásának, akik visszaélnek ezzel a vendégszeretettel" - húzta alá.

Október végén több száz szerb rendőr vonult ki a szerb-magyar határra, illetve a közeli településekre egy halálos áldozatokat is követelő, migránsok közötti fegyveres leszámolást követően. A belügyminiszter akkor azt mondta, a rendőrség addig nem nyugszik, amíg fel nem kutatja az összes olyan migránst, aki részt vett az incidensekben, lövöldözésekben és bűncselekményekben, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy visszaszorítsák az illegális bevándorlást.

A hétfői közlemény szerint az utóbbi két hétben a rendőrség munkatársai 4931 migránst fogtak el Szabadka, Zombor, Nagykikinda és Pirot területén, emellett kilenc gépkarabélyt, öt pisztolyt, több mint 1600 darab lőszert, több száz útlevelet és kisebb mennyiségű kábítószert találtak. Az akció során nyolc személyt embercsempészet miatt tartóztattak le, további 190-et pedig különböző bűncselekmények miatt vettek őrizetbe.

A migrációs válság tetőpontján, 2015-ben körülbelül egymillió illegális bevándorló haladt át az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon, amelynek Szerbia is része. Hivatalos adatok szerint az illegális bevándorlás legnépszerűbb útvonala még mindig a nyugat-balkáni szárazföldi út.

Mivel a szerb hatóságok nem toloncolják ki azokat, akiket elfognak, csupán az ország északi határától a déli határig szállítják őket vissza, a migránsok sok esetben újra útra kelnek, és néhány nappal később elérik a magyar határt, ahol ismét megkísérlik a bejutást az Európai Unióba.

Fotó: Archív/MTI
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!