Illegális bevándorlás - Szlovénia további tájékoztatást kér Berlintől és Bécstől a migrációra vonatkozó terveikről

Külföld, 2018.07.03

Szlovénia további tájékoztatást kér Németországtól és Ausztriától az illegális migrációt illető terveikről - közölte a szlovén belügyminisztérium kedden, miután Németország nemzeti szintű lépéseket akar tenni a menekültáradat elleni küzdelem jegyében, Ausztria pedig bejelentette, hogy megerősíti déli határainak védelmét.

A szlovén belügyminisztérium közleménye szerint a két ország nem tájékoztatta Szlovéniát a tervek részleteiről. A tárca mindamellett leszögezte, hogy a szlovén rendőrség kiváló munkát végez, hatékonyan védi a schengeni határokat. A szlovén kormány további intézkedéseket is kidolgozott a helyszíni ellenőrzések érdekében - tették hozzá.

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) küzdelmes tárgyalások után hétfőn megállapodott arról, hogy úgynevezett tranzitközpontokat építenek ki a német-osztrák határon az Európai Unió valamely tagországában már nyilvántartásba vett menedékkérők elhelyezésére, és onnan szállítják majd vissza őket a regisztráció szerinti tagállamba, ahol az uniós szabályok alapján le kell folytatni menekültügyi eljárásukat. Egyben fokozzák az együttműködést az uniós társországokkal, különösen azokkal, amelyekből a regisztrált menedékkérők Németországba érkeznek.

Az osztrák koalíció mindkét pártját, az Osztrák Néppártot (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) képviselő kormánytagok közös nyilatkozatban jelezték: kormányuk azt várja, hogy Berlin mielőbb tisztázza egységes menedékpolitikai álláspontját, miután a CDU és a CSU lezárta vitáját a kérdésben. Sebastian Kurz kancellár, Heinz-Christian Strache alkancellár és Herbert Kickl belügyminiszter bejelentette azt is, hogy Ausztria az ország déli határainak védelmét megerősítő lépésekre készül, és hangsúlyozták, hogy Bécs felkészült minden forgatókönyvre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!