Illegális bevándorlás - A német kormány két tagja bírálta, az AfD társelnöke üdvözölte a jogi határzár szigorítását

Külföld, 2017.03.07

A német szövetségi kormány két tagja bírálta, a legnagyobb parlamenten (Bundestag) kívüli párt, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) egyik társelnöke üdvözölte kedden a magyarországi jogi határzár szigorítását.

Gerd Müller nemzetközi gazdasági együttműködésért és fejlesztésért felelős miniszter a Neue Osnabrücker Zeitung című lapnak azt mondta, hogy "mi nem így bánunk a bajban lévő emberekkel".

"Számomra a humanitás áll az első helyen" - tette hozzá a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a lap szerdai számából előzetesen ismertetett részletek szerint.

Aydan Özoguz államminiszter, a szövetségi kormány migrációval, menekültekkel és társadalmi integrációval kapcsolatos ügyekért felelős megbízottja az MTI-hez eljuttatott közleményében megdöbbentőnek nevezte, hogy egy európai uniós tagország parlamentje arról döntött, hogy "valamennyi menekültet internálják a menedékjogi eljárásuk lezárásáig".

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa hozzátette, hogy Magyarország "ezzel a törvénnyel kriminalizálja a menekülteket, akik semmi mást nem tettek, csak elmenekültek a hazájukból".

"Beszámolók szerint felnőtt kísérő nélküli kiskorúakat is a szögesdróttal körbevett táborokban tartanak fogva. Ennek már semmi köze a humanitás és az emberi jogok iránt elkötelezett EU-hoz" - áll a közleményben.

A két kormánytaggal szemben a CSU-tól és testvérpártjától, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Uniótól (CDU) jobbra álló AfD egyik társelnöke, Frauke Petry üdvözölte az Országgyűlésben kedden elfogadott módosításokat. A politikus az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, hogy "Magyarország ezzel a megoldással megtette az egyetlen helyes lépést, amelyet a jelenlegi helyzetben tenni lehet".

"Egészen addig, amíg az európai országok nem jutnak megállapodásra egy közös megoldásról, amelyhez hozzátartoznak a válságövezetekben felállítandó befogadótáborok, az egyes országoknak önállóan kell gondoskodniuk a rendezett eljárásokról, legalábbis a saját területükön" - tette hozzá Frauke Petry.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!