Illegális bevándorlás - Kern egy uniós menekültügyi megbízott kinevezését követeli

Külföld, 2017.07.12

Koherens uniós menekültpolitikát és egy uniós menekültügyi megbízotti tisztség létrehozását szorgalmazta az osztrák kancellár és a védelmi miniszter szerdán, útban a nyugat-balkáni országok szokásos éves trieszti csúcstalálkozójára.

A két osztrák szociáldemokrata politikus elképzelése szerint a menekültügyi megbízottnak hasonló kompetenciákat kellene adni, mint amelyekkel Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója rendelkezik.

"Ki kell jelölni egy személyt, aki a felelősséget vállalja" - nyomatékosította Christian Kern.

A kancellár szerint fontos, hogy a menekülthullám megállítására Európán kívüli menekültközpontokat létesítsenek, például Nigerben. Hangsúlyozta: meg kell állítani a törvénytelen bevándorlást, és javítani kell a származási országok gazdasági helyzetén. Úgy vélte, hogy ez egy hosszú folyamat, amelynek költségei is lesznek.

Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter hangsúlyozta: amennyiben a menekültügyi eljárást már Európán kívül lefolytatják, úgy véget vethetnek az embercsempészetnek.

Christian Kern szerint az európai szolidaritás jegyében a menekültek és migránsok arányos elosztására van szükség az EU-tagállamok között.

Amennyiben ez nem valósul meg, világossá kell tenni a visegrádi országok - Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország - számára, hogy ennek az EU jövendő pénzügyi terveiben következményei lesznek - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!