Illegális bevándorlás - Kovács Zoltán: Magyarország ellenzi az illegális migrációra vonatkozó jogi keretek fellazítását

Külföld, 2017.05.29

(MTI) - Magyarország következetesesen ellenez minden olyan kísérletet, amely megpróbálja fellazítani a létező jogi kereteket, különösen az illegális migráció tekintetében, és ellene van minden olyan próbálkozásnak is, amely megpróbálja átértelmezni a létező szabályokat - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek nyilatkozva a bécsi magyar nagykövetségen hétfőn tartott háttérbeszélgetést követően.

A kormányszóvivő kijelentette: az előírások betartásával számos olyan problémát sikerült volna megelőzni, amellyel ma számos ország, köztük Ausztria is szembesül. Meglátása szerint nemcsak a meglévő előírások betartására van szükség, hanem betartható és betartatható szabályokat kell meghozni.

Úgy vélte, hogy ha nem követjük a létező szabályokat, akkor ugyan meg lehet próbálni a belső határok védelmét, de könnyen széteshet a schengeni rendszer.

Hangsúlyozta: nem szabad feladni a szuverenitást azokon a területeken, amely hatásköre eddig a tagállamokhoz tartozott. Ugyanakkor aláhúzta: amennyiben megtalálják azon területeket, amelyeken jól lehet együttműködni, úgy egy hatékonyan működő rendszer hozható létre Európai Unióval.

A bécsi háttérbeszélgetésen, amelyen az osztrák és a külföldi média képviselői vettek részt, szó esett a Közép-európai Egyetemet (CEU) is érintő felsőoktatási törvény módosításáról, a nemzeti konzultációról valamint Ausztria és Magyarország, valamint a visegrádi országok közötti együttműködés fontosságáról is.

"A háttérbeszélgetésen szimbolikus magyarországi ügyek kerültek elő" - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek. Kifejtette: a felsőoktatási törvény módosítása, vagy a külföldről finanszírozott szervezet működésének átláthatóbbá tétele tagállami hatáskör. "Mégis olyan szimbolikus ügyeket csinálnak ezekből, amelyekkel az általános magyar politikát támadják" - mondta a szóvivő és hozzátette: a támadások hátterében Magyarország karakteres migrációpolitikája áll.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!