Illegális bevándorlás - Seehofer már nem szabja a CDU/CSU koalíció feltételéül a felső határt a menedékkérők befogadásában

Külföld, 2017.08.20

Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a felső határt a menedékkérők befogadásában már nem szabja mindenáron feltételéül annak, hogy ismét koalícióra lépjen az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unióval (CDU).

Seehofer az ARD közszolgálati televíziónak adott interjúban ugyanakkor leszögezte, hogy továbbra is szorgalmazza az évi legfeljebb 200 ezres felső határ bevezetését.

A vasárnap este adásba kerülő beszélgetésből előzetesen részleteket közöltek, amely alapján azonban félreérthető hírügynökségi jelentések születtek. A korábbi tudósítások szerint a CSU elnöke már nem ragaszkodik ahhoz, hogy felső határt jelöljenek ki Németországban a menedékkérők befogadásában.

Az interjúban a kérdezők arra voltak kíváncsiak, hogy a 2016 végén bejelentett igény a felső határ kijelölésére jelenleg is érvényes-e. Seehofer erre kitérően úgy válaszolt, "már egyedül az, hogy behoztuk a közbeszédbe a felső határ kérdését, döntően változtatott a berlini politikán".

Arra a felvetésre, hogy akkor a CSU aláír-e majd egy olyan koalíciós szerződést, amelyben nem szerepel a felső határ, a bajor miniszterelnök azt mondta, "ennyire nem egyszerű a politika". A berlini irányvonal változott, és most jelentősen kevesebb bevándorló is jön, mint amikor először beszélt a felső határról. Idén minden bizonnyal el sem éri az érkezők száma a 200 ezres határt. "Ezzel én elégedett vagyok" - jelentette ki a politikus.

Hozzátette: már sokszor megélte azt, hogy kezdetben elutasították a javaslatait, végül azonban bekerültek a koalíciós szerződésbe. "Ez tehát nem lenne újdonság. És ez most is így lesz" - fogalmazott.

Az első feladat, hogy a konzervatív uniópártok ismét megnyerjék a választásokat, utána pedig azért kell dolgozni, hogy megőrizzék az eddig elért eredményeket - hangsúlyozta a CSU elnöke.

A CSU választási programjában többször is világosan szerepel a felső határ kijelölésének igénye. Horst Seehofer pedig 2016 vége óta folyamatosan azt hangsúlyozta, hogy a felső határ elfogadása a feltétele annak, hogy a CSU a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választások után újból koalícióra lépjen a CDU-val.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!