Illegális bevándorlás - Uniós biztos: az uniós tagállamoknak teljesíteniük kell a migrációs megállapodásban vállalt kötelezettségeiket

Külföld, 2017.04.12

Ideje, hogy az uniós tagállamok teljesítsék a migránsok áttelepítésére és áthelyezésére tett kötelezettségvállalásaikat, ezért felszólítom a közös erőfeszítésből eddig kimaradó országokat, hogy csatlakozzanak az unió törekvéseihez - jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja brüsszeli sajtótájékoztatóján szerdán.

Avramopulosz az Európai Bizottság uniós szükséghelyzeti áthelyezési és áttelepítési mechanizmusról szóló jelentésének bemutatásakor elmondta, márciusban kiemelkedő ütemű volt a menekültek tagállamok közötti áthelyezése, azonban még több erőfeszítésre van szükség a célok elérése érdekében.

Véleménye szerint, minden lehetőség adott ahhoz, hogy az elkövetkező hónapokban az összes - Görögországban és Olaszországban tartózkodó -, arra jogosult kérelmező áthelyezésére sor kerüljön. Tájékoztatása szerint a legutóbbi, március elején közzétett eredményjelentés óta Görögországból több mint 1 600 fő, Olaszországból pedig több mint 800 fő áthelyezésére került sor. Az áthelyezett személyek teljes létszáma ezzel elérte a 16 340 főt, noha az EU 98 255 ember áthelyezésére vállalt kötelezettséget 2015 szeptemberében.

Az áthelyezési eljárás javítása céljából a bizottság szerint a tagállamoknak kerülniük kell a túlságosan megszorító intézkedéseket, valamint ajánlatos csökkenteni az áthelyezési eljárás késedelmét előidéző követelményeket. Emellett előnyben kell részesíteniük a kiszolgáltatott személyekre vonatkozó kérelmeket, különös tekintettel a kísérő nélküli kiskorúakra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!