Iohannis: megengedhetetlen az igazságszolgáltatás politikai felügyelet alá helyezése

Külföld, 2018.02.28

Klaus Iohannis szerint olyanok fogtak össze a korrupcióellenes ügyészség (DNA) lejáratására és politikai felügyelet alá helyezésére, akik ellen a vádhatóság bűnvádi eljárást indított, de a román államfő szerint ez megengedhetetlen, a maga részéről pedig továbbra is támogatja a DNA tevékenységét, a korrupció visszaszorítását.

Az államfő a DNA szerdai évértékelő értekezletén vette ismét védelmébe a DNA-t, részrehajlónak, tendenciózusnak és politikailag elkötelezettnek minősítve az ügyészségről bemutatott miniszteri jelentést, amelyre hivatkozva a szaktárca vezetője Laura Codruta Kövesinek, a DNA főügyészének leváltását kezdeményezte.

A jobboldali elnök nem tért ki beszédében arra, eltávolítja-e hivatalából a szociálliberális kormány által bírált korrupcióellenes főügyészt, de érkezéskor a rá váró újságírók érdeklődésére annyit mondott, "egyre távolabb kerülünk egy felmentéstől". Az államfő feltehetően arra utalt, hogy előző nap a bírák és ügyészek szakmai testülete is negatívan véleményezte a főügyész felmentését célzó miniszteri kezdeményezést.

Kövesi tevékenységi beszámolójában elmondta: a román bíróságok tavaly több mint 700 vádlottat ítéltek el a DNA vádiratai alapján, köztük három képviselőt, egy szenátort és 28 polgármestert. Ugyanakkor elismerte, hogy tavaly 92 vádlottjukat felmentették, a megalapozatlanul bíróság elé állított vádlottak 9 százalékos aránya azonban alacsonyabb volt, mint 2016-ban.

A DNA-nál dolgozó mintegy száz ügyész tavaly 3800 ügyet oldott meg, a megoldásra váró több mint 11 ezerből. Ez újabb rekordnak számít a csaknem másfél évtizede alakult vádhatóságnál, de így is további hatezer megoldásra váró ügyet görgetnek maguk előtt - magyarázta a főügyész.

Kövesi rámutatott: a hatékonyság tekintetében az is beszédes adat, hogy a DNA tavaly - a vádiratai alapján hozott jogerős bírósági ítéletek révén - csaknem 160 millió eurónyi (több mint 50 milliárd forint) jogtalanul eltulajdonított közpénz "visszaszerzését" tette lehetővé, de ahhoz, hogy ez az összeg valóban visszatérjen az államkasszába, be is kell azt hajtani az elítéltektől.

A DNA a nagykorrupciós ügyekben illetékes, vagyis azokban az esetekben, amelyekben 10 ezer eurónál (mintegy 3,14 millió forint) nagyobb összegű megvesztegetésről vagy 200 ezer eurónál (mintegy 62,8 millió forint) nagyobb kárról van szó, illetve minden olyan esetben, amelyben a gyanúsítottak köztisztviselők.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!