Iráni atomprogram - Az amerikai pénzügyi államtitkár a szankciók megsértésének következményeire figyelmeztet

Külföld, 2018.06.05

Sigal Mandelker, az amerikai pénzügyminisztérium államtitkára az Irán ellen hozott amerikai szankciók megsértésének következményeire figyelmeztette Washington szövetségeseit.

A tárca terrorizmusellenes küzdelemért és pénzügyi hírszerzésért felelős államtitkára a Demokráciák Védelméért Alapítvány (FDD) keddi rendezvényén elmondott beszédében leszögezte: az Egyesült Államokkal szövetséges országok kormányainak és a magánszektornak egyaránt fel kell lépniük Irán azon törekvései ellen, amelyek révén Teherán finanszírozná a terrorizmust és destabilizálná a térséget. Amennyiben ezt nem teszik meg, számolhatnak az Egyesült Államok neheztelésével - tette hozzá az államtitkár asszony, bár nem részletezte, hogy az amerikai kormányzat konkrétan milyen intézkedéseket foganatosítana.

Mandelker azt hangsúlyozta: "szigorítani kell a pénzügyi intézmények működésének feltételeit, a vállalatoknak szélesíteniük kell információs rendszerük tevékenységét, elkerülendő, hogy Irán hálójába kerüljenek". Közölte: az Iránnal üzleti kapcsolatokat ápoló vállalatok "lényeges kockázatokkal néznek szembe, s ezek még nagyobb fontosságot nyernek, amikor újabb szankciókat vetünk ki az atomprogrammal kapcsolatban". Hozzátette: a tiltott üzleti tevékenységet folytató vállalatokat Washington "felelősségre fogja vonni".

Donald Trump amerikai elnök május 8-án mondta fel egyoldalúan az Iránnal kötött többhatalmi atomegyezményt, majd ezt követően ismét szankciókat hozott a perzsa állam ellen. Keddi beszédében Sigal Mandelker megismételte, hogy az amerikai kormányzat mindaddig növeli a pénzügyi nyomást Iránra, amíg Teherán fel nem hagy "a Szíriában, Irakban, Libanonban és Jemenben működő, az Egyesült Államokkal szemben ellenséges csoportok támogatásával".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!