Ismét tüntettek Kijevben a jegybank elnökének lemondását

Külföld, 2016.11.17

Ismét tüntetők gyűltek össze csütörtökön Kijevben a nemzeti bank épülete előtt, hogy követeljék Valerija Hontareva jegybankelnök lemondását.

Helyszíni beszámolók szerint a demonstráción néhány százan, főként idős emberek vesznek részt. Néhányan közülük az eddig gyakorlatilag ismeretlen Életért elnevezésű párt zászlóit tartják a kezükben. Az UNIAN ukrán hírügynökség arról számolt be, hogy az Életért párt alapítói Jevhen Murajev és Vadim Rabinovics, utóbbi a szervezet vezetője. Korábban mindketten az Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt elnök hívei által alapított Ellenzéki Blokk parlamenti frakciójának tagjai voltak.

A megmozdulás szervezői a Majdanon, azaz a Függetlenség terén oszlopokba rendezték a demonstrációra érkezőket, majd onnan vonultak a nemzeti bankhoz. A Hrescsatik főutcát a vonuló tüntetők miatt most nem zárták le a hatóságok a járműforgalom elől, viszont az abból nyíló Insztitutszka utcában a rendőrök kordonokat állítottak fel, és fémdetektoros kapukon keresztül ellenőrzik az áthaladókat. A rendőrség kedden közölte, hogy a megerősített biztonsági intézkedéseket legalább november 22-ig fenntartják.

Kedden mintegy hatezren tüntettek Kijev belvárosának több pontján, köztük a parlament előtt és a nemzeti banknál. Az utóbbi helyszínen összegyűltek azt mondták, hogy a Mihajlovszkij bank bezárása miatt elvesztett betétjeikért követelnek kártérítést, továbbá a jegybankelnök lemondását próbálják kikényszeríteni. A betétesek kártérítéséről még aznap az ukrán parlament törvénymódosítást fogadott el, így tüntetésük részben okafogyottá vált.

A kijevi vezetésnek az a meggyőződése, hogy a megmozdulások mögött Moszkva áll, amelynek célja az ukrajnai helyzet destabilizálása. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) korábban nyilvánosságra hozta, hogy a birtokába jutott dokumentumok alapján a "hajtókar" fedőnevet viseli ez az orosz terv, amely egyebek mellett a mostani utcai tiltakozások szítását tartalmazza.

Több ukrán hírforrás szerint a demonstrációkon való részvételért 70-125 hrivnyát, azaz 800-1400 forintot kínálnak a szervezők. Az EBESZ ukrajnai megfigyelői missziója arról számolt be, hogy a jegybank előtt tüntetők közül ketten egymástól függetlenül megerősítették nekik, hogy fizetséget kapnak a megmozduláson való részvételért, viszont ők magasabb összeget neveztek meg: 260 hrivnyát, azaz csaknem 2900 forintot mondtak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!