Ivan Vrdoljak visszatért a horvát liberális párt élére

Külföld, 2017.12.17

Visszatért a Horvát Néppártnak (HNS), a kisebbik koalíciós pártnak az élére Ivan Vrdoljak júniusban lemondott elnök, akinek nem volt kihívója a vasárnap tartott tisztújító közgyűlésén - közölte az N1 horvát hírcsatorna.

Vrdoljak 2016-óta vezette a HNS-t, majd júniusban lemondott, mert liberális pártjának elnökségi tagjai nem támogatták a koalícióra lépést a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösséggel (HDZ). Lépését akkor azzal indokolta, hogy a HNS megosztott volt a koalícióra lépést illetően, ő pedig nem akarta, hogy a párt szétszakadjon.

A HNS központi bizottsága azonban felülbírálta a párt elnökségének határozatát, és úgy döntött, tárgyalásokat kezdeményez a koalícióra lépésről a HDZ-vel, ami nem sokkal később meg is történt. A HNS-nek jelenleg két minisztere van a kormányban: Predrag Stromar építésügyi és tervezési miniszter, miniszterelnök-helyettes és Blazenka Divljak oktatási miniszter. Stromar volt a HNS megbízott elnöke is eddig. A liberális párt kilenc képviselőjéből ugyanakkor négy nem támogatta a kormány átalakítását, és kiléptek a pártból.

A szociáldemokrata Milanovic-kormány volt gazdasági miniszterét 2016. áprilisában választották meg a párt élére, Vesna Pusic volt horvát külügyminisztert váltotta, aki 16 évig volt a liberálisok elnöke.

A HDZ idén tavasszal egyoldalúan felbontotta az együttműködést a Híd Függetlenek Listájával (Híd), és titokban tárgyalásokba kezdtek a HNS-vel, amely eddig mindig a Szociáldemokrata Párttal (SDP) volt koalícióban.

A HDZ és a Híd együttműködésének felbomlásával a parlamenti többség is bizonytalanná vált. Amennyiben Andrej Plenkovic kormányfőnek nem sikerült volna az új többség létrehozása, várhatóan néhány hónapon belül előrehozott parlamenti választást írtak volna ki az országban - két év alatt a harmadikat.

Ivan Vrdoljak elmondása szerint nem lesz a kormány tagja. Korábban a sajtónak úgy nyilatkozott, a pártra kíván összpontosítani, amely a következő parlamenti választásokon önállón akarja megmérettetni magát. Vrdoljakot novemberben a párt központi bizottsága jelölte a HNS élére.

"A lemondásom érzelmi megnyilvánulás volt, és nem bűn érzelmeket táplálni a munka iránt, amellyel foglalkozol, és a szervezet iránt, amelyhez tartozol" - mondta, majd hozzátette: párttársai részéről felkérést kapott, hogy jelöltesse magát ismét a párt élére, amit ő meg is tett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!