TV műsor

Iveta Radicová szerint Közép-Európában teret nyernek a populista pártok

Külföld, 2017.10.10

Napjainkban Közép-Európa országaiban egyre inkább teret nyernek a populista pártok, amelyek politikája nehezen értelmezhető - vélekedett Iveta Radicová volt szlovák miniszterelnök kedden Prágában a régió jövőjének szentelt Forum 2000 nevű nemzetközi konferencián.

Csehországban, Szlovákiában vagy Lengyelországban "minden négy-öt évben megjelenik a politikai színtéren egy új párt, amelynek értékrendje ismeretlen" - jelentette ki Radicová a konferencia alkalmával tartott pódiumbeszélgetésen. Szerinte az ilyen pártok vezetői populista hangnemet használnak, és megpróbálják az egész társadalmat befolyásolni.

"Minden nap arról értesülök, hogy kit kell gyűlölnöm. Egyszer a cseheket, másszor a romákat, harmadszor a menekülteket" - jegyezte meg. "A félelem és a gyűlölet terjesztésével a társadalomban növekszik az erőskezű kormány iránti igény" - hívta fel a figyelmet a liberális politikus, aki 2010 és 2012 között állt a szlovák koalíciós kormány élén.

Radicová rámutatott: a populisták bírálatainak kedvelt célpontja az Európai Unió. Úgy látja: a közép-európai országok azért elégedetlenek az Európai Unióval, mert nem teljesültek elvárásaik.

A volt miniszterelnök szerint az EU-ba való belépéssel a közép-európai országok célja "a kontinens keleti és nyugati felének életszínvonala közti kiegyenlítődés volt, ami nem történt meg". "Ebből ered a frusztráció, és azok az eszmefuttatások, nem lenne-e jobb az Európai Unión kívül?" - vélekedett Radicová.

Meszerics Tamás, az LMP európai parlamenti képviselője szerint nem fenyeget az a veszély, hogy a közép-európai országok többsége a szélsőséges politikai irányzatokhoz csatlakozna, bár " a jobboldali szélsőségesség az utóbbi időben megerősödött a térségben". A magyar EP-képviselő kijelentette: a következő években nagy viták várnak az Európai Unióra a szükséges változásokról, hogy ne erősödjenek tovább a kételyek az európai integráció értelméről.

A felszólalók, köztük Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter, egyetértettek abban, hogy nemcsak Közép-Európa, de egész Európa "a liberális rendszer válságát éli át". Iveta Radicová szerint ezt a válságot lehetetlen leküzdeni, ha a társadalom lemond olyan "alapvető értékekről, mint a bizalom, a türelem és a szolidaritás".

A Forum 2000 nevű nemzetközi konferenciát, amely időszerű nemzetközi kérdésekkel foglalkozik, első ízben 2000-ben rendezték meg Václav Havel akkori cseh köztársasági elnök kezdeményezésére.

(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!