Izraeli-palesztin - A Fehér Ház gyors vizsgálatot követel a gázai ENSZ-elosztóközpont elleni támadás ügyében, ugyanakkor a folytatja a katonai támogatást Izrael számára

Külföld, 2024.03.14

Nagyon aggasztónak minősítette a Fehér Ház az ENSZ gázai elosztóközpontja elleni izraeli támadást csütörtökön, gyors vizsgálatot követel, ugyanakkor a katonai támogatást továbbra is folyósítják az izraeli haderő számára.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs vezetője egy sajtóbeszélgetésen közölte, hogy folyamatos egyeztetés zajlik az izraeli partnerekkel az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) létesítményét ért katonai csapás ügyben, de hozzátette, nincs részletes információja arról, hogy ki az a személy, aki célpontja volt a légicsapásnak, amelyben civilek és a hírek szerint ENSZ-alkalmazottak is életüket vesztették.

A fehér házi illetékes megismételte, hogy Washington támogatja Izraelt abban a céljában, hogy felszámolja a terrorszervezetnek minősített Hamászt, ugyanakkor többet kell tennie a polgári lakosság érdekében. Megfogalmazása szerint Izraelnek kötelezettsége a civilek és különösen azok védelme, akik segélyszállítmányok elosztásában vesznek részt.

Arra a kérdésre, hogy valósak-e a sajtóhírek, miszerint az Egyesült Államok Izraelbe irányuló katonai szállításai lelassultak, John Kirby azt válaszolta, hogy az Egyesült Államok továbbra is ellátja Izraelt a kiemelten szükséges felszereléssel.

A nemzetbiztonsági szóvivő "óriási munkának" nevezte az ideiglenes tengeri móló kialakítását a Gázai övezet partvidékének közelében, és elmondta, hogy a létesítmény építőanyagának helyszínre juttatása is komoly feladat, az építkezés azt követően kezdődhet meg. Közölte azt is, hogy egyelőre tárgyalások zajlanak a szövetségesekkel arról, hogy az ideiglenes tengeri mólót miként lehet biztonságosan használni a segélyek eljuttatására a Gázai övezetbe, illetve oda miként jutnak majd el szállítmányok.

Hozzátette, hogy jelenleg nem elegendő a palesztin területre eljutó segélyek mennyisége és az azokat szállító kamionok száma, továbbá az újonnan megnyitott izraeli átkelőn, a 96-os kapun keresztül az éjszaka nem jutott át szállítmány.

John Kirby a sajtóbeszélgetésen kérdésre elismerte: a Fehér Ház előzetesen tudott arról, hogy a kongresszus felsőházának demokrata többségi vezetője, Chuck Schumer a szenátus ülésén új izraeli választások szükségességéről beszél, és élesen bírálja Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt. Az elnöki hivatal szóvivője hozzátette, hogy tiszteletben tartják a szenátor jogát véleményének kifejtésére, a választások kérdése pedig az izraeli emberek és kormány ügye.

Chuck Schumer csütörtökön, a szenátus ülésén elmondott mintegy 40 perces felszólalásában a többi között kifejtette, hogy Benjámin Netanjahu "irányt tévesztett". A demokrata szenátor emellett úgy vélte, hogy a hivatalban lévő izraeli kormányfő akadályt jelent a béke megteremtése előtt a régióban és a kétállami megoldás útjában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!