Izraeli-palesztin - Állami megemlékezésen búcsúztatják a Hamász támadásának francia áldozatait Párizsban

Külföld, 2023.10.26

Emmanuel Macron francia államfő nemzeti megemlékezést hirdetett a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én Izrael ellen végrehajtott terrortámadása francia áldozatainak tiszteletére Párizsban - jelentette be csütörtökön a francia elnöki hivatal.

Az állami megemlékezés a terrorizmus áldozatainak emlékművénél, a Párizs központjában található Invalidusokban lesz, de dátuma egyelőre nem ismert. Emmanuel Macron szerdán Kairóban arról tájékoztatott, hogy a legfrissebb adatok szerint 31 francia állampolgár vagy francia-izraeli halt meg a Hamász október 7-én végrehajtott támadásában, amelyben több mint 1400 ember vesztette életét Izraelben, s kilenc francia állampolgár van aközött a több mint kétszáz túsz között, akiket az iszlamista szervezet elrabolt és a Gázai övezetben tart fogva. A francia elnök szerda este tért vissza kétnapos izraeli, ciszjordániai és gázai, valamint jordániai és egyiptomi körútjáról. Emmanuel Macron jelezte, hogy az "elsődleges cél" a túszok kiszabadítása, de szót emelt a izraeli-palesztin békefolyamat újraindításáért is.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli válaszcsapásokban azóta már több mint hétezer ember halt meg a Gázai övezetben, a sebesültek száma pedig 18 500-hoz közelít.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!