Izraeli-palesztin - Amerikai értékelés szerint a bűnözők jelentik a legnagyobb akadályt a humanitárius segélyek szállításában

Külföld, 2024.06.25

Bűnbandák okozzák a legnagyobb gondot a gázai humanitárius segélyek elosztásának folytatásában, elsősorban Kerem Shalom gázai-izraeli átkelő körzetében - jelentette ki az amerikai külügyminisztérium szóvivője kedden.

Matthew Miller a sajtóértekezletén azt mondta, hogy az Egyesült Államok is részt vesz az ENSZ és Izrael közötti egyeztetésekben, amelyek a segélyszállítmányok fenntartásának lehetőségeiről szólnak. A megbeszélések témái között szerepel, hogy milyen módon növelhető az ENSZ-alkalmazottak biztonsága, a többi között a személyes biztonságot garantáló eszközökkel.

A szóvivő megállapította, hogy szervezett bűnözői csoportok fosztogatják a segélyszállítmányokat, ami megakadályozza, hogy a segítség eljusson a rászorulókhoz, és hozzátette, hogy a Gázai övezet déli részén az izraeli hadsereg feladata a közrend fenntartása, hiszen jelenleg a katonái testesítik meg a bűnüldöző szerveket is.

Matthew Miller a gázai helyzetről beszámolva megjegyezte, hogy a humanitárius segélyeket szállító kamionok mellett kereskedelmi árucikkeket szállító járművekről is szó van, amelyek biztonságát szintén meg kell teremteni.

Az ENSZ még hétfőn Izraelhez fordult, és kilátásba helyezte a gázai tevékenységének felfüggesztését, amennyiben az izraeli haderő nem cselekszik sürgősen a segélymunkások hatékonyabb védelme érdekében.

Izraeli tisztségviselők a napokban úgy nyilatkoztak, hogy Kerem Shalom átkelőnél az ENSZ elégtelen logisztikai teljesítménye jelenti a problémát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!