Izraeli-palesztin - Amerikai külügyminiszter: a Hamászon múlik a túszalku sikere

Külföld, 2024.05.01

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint az Hamász iszlamista terrorszervezeten múlik a tavaly október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok kiszabadításáért folyó tűzszüneti tárgyalások sikere.

"Eltökélt szándékunk, hogy elérjük a tűzszünetet, amely hazahozza az elraboltakat. Ha nem születik megállapodás, annak csak a Hamász lesz az oka" - mondta Blinken szerda reggel, izraeli látogatásának első állomásán, a Jichák Hercog államelnöknél tett látogatásán.

"Terítékre került egy ajánlat, nincs ok a késlekedésre, a kifogásokra. Eljött az idő. Már régen itt az ideje, hogy hazaküldjék a családjukhoz a túszokat"- tette hozzá.

"Noha szüntelen elszántsággal dolgozunk az elraboltakat hazahozó tűzszünet elérésén, a gázai emberekre is figyelnünk kell, akik a Hamász okozta kereszttűzben szenvednek. Ezért mindent elkövetünk, hogy megkapják a szükséges segítséget: ételt, gyógyszert, vizet, menedéket. Gondolunk rájuk, és teszünk értük" - hangsúlyozta.

Hercog találkozójukon köszönetet mondott az amerikai külügyminiszternek támogatásáért. "Az elraboltak azonnali visszatérését szeretnénk, ez legyen az első a nemzetközi közösség számára"- mondta.

Blinken felkereste Tel-Avivban a szállodájánál az elraboltak tüntető családtagjait. "Nem nyugszunk, amíg nem találkoznak szeretteitekkel" - ígérte nekik.

Szerda reggel több tucat aktivista és rokon tiltakozott a hotel előtt. "Hasonlóképpen összes izraeli látogatásomhoz, ezúttal is találkoztam az elhurcoltak családtagjaival. Mondtam nekik, hogy erőfeszítéseink középpontjában áll szeretteik visszajuttatása. Nem pihenünk meg, amíg vissza nem tér mindenki, nők, férfiak, katonák, civilek és idősek"- hangsúlyozta nekik az amerikai külügyminiszter.

Eközben komoly felháborodást kavartak a telepeseket támogató, jobboldali Becalel Szmotrics pénzügyminiszter elnökségével működő Vallásos Cionisták párt parlamenti képviselőnőjének, Orit Sztroknak a katonai rádióban szerda reggel elhangzott szavai.

"Katonák százezrei harcoltak, nincs létjogosultsága olyan kormánynak, amely ezt a kukába dobja, hogy megmentsen huszonkét vagy harminchárom embert" - nyilatkozta Sztrok és közölte, hogy szerinte "beteges, borzalmas és szörnyű" a jelenleg a Hamásszal készülő megállapodás.

"Nem életképes az az ország, amelynek vezetői megfeledkeztek értékeiről és az élet szentségéről, amelyre épült. Követeljük a miniszterelnöktől és a kabinettől, hogy ne szavakkal, hanem tettekkel bizonyítsák be, hogy elsőbbséget élvez minden túsz, élő és halott, és már a jelenlegi megállapodásban hazajuttatja őket" - válaszolta az elhurcoltak családjainak központja szerda reggel Sztroknak és a kormánynak.

"Aki megment egy lelket, az olyan, mintha egy egész világot mentette volna meg"- idézték a Misna nevű zsidó szent szöveget a vallásos képviselőnőnek.

Egyiptomban bejelentették, hogy egy izraeli delegáció három órás látogatást tett Kairóban, amelyen a túszokról tárgyaltak. Az Al-Arabi Al-Dzsadid című katari lap közlése szerint kézhez kapták a Hamász változtatásait, melyeket a legutóbbi, minden eddiginél engedékenyebbnek mondott izraeli indítványra tettek, hogy azokat később előterjesszék Izraelben a hadikabinet ülésén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!