Izraeli-palesztin - Az Egyesült Államok felülvizsgálta a Közel-Keleten állomásozó haderejének elhelyezkedését az iráni fenyegetés nyomán

Külföld, 2024.04.12

Az Egyesült Államok felülvizsgálta a Közel-Keleten állomásozó katonai erejének elhelyezkedését az Irán által Izrael felé megfogalmazott fenyegetés miatt - mondta a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője pénteken.

John Kirby egy újságíróknak tartott beszélgetésen - kérdésre válaszolva - úgy fogalmazott, hogy nem tagadja azokat a híreket, amelyek bizonyos katonai erősítésekről szólnak, és úgy fogalmazott, felelőtlenség lenne, ha az erők elhelyezkedését nem tekintenék át ebben a helyzetben, illetve bizonyos "kiigazítások" már történtek is.

Hangsúlyozta, hogy az amerikai adminisztráció hírszerzési forrásai is megerősítik azt, hogy az Irán által jelentett fenyegetés hiteles és valós veszély Izrael számára, de rámutatott arra, hogy Irán részéről nyilvánosan is megfogalmazták szándékukat a múlt heti izraeli légicsapás után, amely egy magas rangú iráni katonai vezető ellen irányult Szíriában.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora közölte, hogy állandó egyeztetést folytatnak az izraeli féllel annak érdekében, hogy biztosíthassák, Izrael képes megvédeni magát egy ilyen jellegű támadással szemben. John Kirby arról is beszámolt, hogy az amerikai Középső Parancsnokságot vezető Michael Kurilla tábornok Izraelben tartózkodik, ahol közvetlenül folytat tárgyalásokat.

Mint mondta, Joe Biden elnök világossá tette nemzetbiztonsági kabinetje előtt, hogy az Egyesült Államok kitart Izrael önvédelmének támogatása mellett.

A szóvivő a sajtóbeszélgetésen előrelépésként értékelte, hogy az elmúlt napokban már összesen több mint 1000 segélyszállító kamion jutott be a Gázai övezetbe, és kijelentette, hogy az izraeli fél tartotta magát vállalásához az újabb átkelők megnyitásában. A fehér házi illetékes elismerte, hogy a szállítmányok övezeten belüli elosztását illetően nincsenek biztos információk.

Az amerikai-japán-Fülöp-szigeteki állam- és kormányfői találkozó nyomán megfogalmazott a kínai bírálattal kapcsolatban John Kirby azt mondta, hogy a washingtoni tárgyalás nem irányult egyetlen más ország ellen sem, hanem arról szólt, hogy új lendületet adjanak már létező szövetségesi kapcsolatoknak. Megjegyezte, hogy a Kínai Népköztársaságnak nincs oka arra, hogy bármilyen fenyegetésként tekintsen arra, hogy három szövetséges közös kihívásokról tárgyal, valamint próbál kölcsönösen kihasználható lehetőségeket keresni.

Csütörtökön a kínai külügyminisztérium szóvivője úgy nyilatkozott, hogy senki nem sértheti meg Kína szuverenitását, tengeri jogait és érdekeit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!