Izraeli-palesztin - Az Egyesült Államok szerény előrelépést lát a gázai övezeti humanitárius helyzetben

Külföld, 2024.03.11

Washington szerény javulást lát a Gázai övezetben kialakult a humanitárius helyzet terén - közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője hétfőn.

Matthew Miller napi sajtóértekezletén úgy fogalmazott, hogy az elmúlt napokban a segélyek szétosztásában előrelépés van, az azokat szállító kamionok nagyobb szabadsággal tudnak mozogni a Gázai övezet déli részén, és eljutnak a terület északi részébe is.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az izraeli kormánytól még többet vár el az amerikai kormány ezen a téren, és további nyomást gyakorol ennek érdekében, de elismerte, hogy a zsidó állam felől újabb határátkelőket nyitottak meg a segélyek előtt.

A külügyi szóvivő megismételte, hogy Izrael nem nyomulhat be Rafah városába egy hiteles humanitárius segítségnyújtási terv hiányában.

Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy az Egyesült Államok mit tesz akkor, ha nem lép életbe ilyen terv, és megkezdődik az izraeli katonai művelet a Gázai övezet déli részén fekvő városban, ahova az elmúlt hónapokban az övezet más területeiről is százezrek menekültek. A friss összesítések szerint 1,4 millió ember zsúfolódott össze a településen. Matthew Miller annyit jegyzett meg, hogy Izrael ígéretet tett a humanitárius segítségnyújtásra vonatkozó terv elkészítésére és végrehajtására, jóllehet amerikai részről még nem láttak ilyet.

Joe Biden amerikai elnök egy hétvégén sugárzott televízióinterjúban "vörös vonalnak" nevezte az Egyesült Államok számára a rafahi katonai akció megkezdését a civilek védelmére szolgáló terv nélkül, ugyanakkor azt is mondta, hogy Izraelre vonatkozóan "nincs vörös vonal" az amerikai fegyvertámogatást illetően.

Ferenc pápának az ukrajnai háborúval kapcsolatban tett kijelentését, amelyben a katolikus egyházfő az ukrán vezetést béketárgyalások megkezdésére ösztönözte, az amerikai külügyi szóvivő úgy kommentálta, hogy a Vatikán pontosította a kijelentést, az Egyesült Államok pedig kitart álláspontja mellett, miszerint saját jövőjét érintő kérdésekről Ukrajnának kell döntést hoznia. Matthew Miller megismételte, hogy Washington támogatja Ukrajna önvédelemhez való jogát, az ország "békeformuláját", valamint a háború "békés lezárását", amihez azt látja szükségesnek, hogy Oroszország befejezze támadásait és felhagyjon területszerző szándékával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!