Izraeli-palesztin - Az elesettekre emlékeztek hétfőn Izraelben

Külföld, 2024.05.13

Helyi idő szerint hétfőn 11 órakor két percre megszólaltak a szirénák Izraelben, és az egész országban megállt az élet; néma főhajtással adóztak az Izrael védelmében elesettek emléke előtt.

Izrael szerte 54 katonai temetőben és emlékhelyen tartottak megemlékezést az elesettek tiszteletére. Jeruzsálemben, a Herzl-hegyen, a hősi halottak nemzeti csarnokában rendezett központi megemlékezésen részt vett Jichák Hercog államelnök, Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Amír Ohana házelnök, valamint Herci Halevi, a hadsereg vezérkari főnöke.

Netanjahu a temetőben mondott beszédében felidézte az Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i támadásában, vagy az azóta tartó háborúban harcoló izraeli katonák emlékét, és kijelentette, hogy "vagy mi, Izrael, vagy ők, a Hamász" létezik, és ezért Izraelnek meg kell nyernie a harcot ellenük.

Ronen Bar, a Sin Bet belbiztonsági szolgálat vezetője a szervezet székhelyén tartott beszédében szintén felidézte a Hamász októberi mészárlását. "Együtt harcoltunk, együtt buktunk el, és együtt fel fogunk támadni" - mondta.

"Alaposan kivizsgáljuk a Sin Bet szerepét a Hamász október 7-i támadásában" - tette hozzá. "Az állami intézményekbe és köztük a belénk vetett bizalom nélkül nincs létjogosultságunk. A Sin Bet szerepe a háborúban még nem ért véget, addig nem nyugszunk, amíg mind a 128 elraboltat, és a négy régebbi túszt haza nem hozzuk, mindannyiukat" - ígérte.

"A délen és északon indult háborúban legjobb fiaink és lányaink közül több mint ezerötszázat veszítettünk el, közülük 716-an a biztonsági intézmények tagjai voltak" - emlékeztetett Joáv Galant védelmi miniszter Jeruzsálemben, a Herzl-hegyen fekvő katonai temetőben rendezett emlékünnepségen, és kijelentette, hogy a gázai háború meghatározza a következő évtizedekre az izraeliek életét.

.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!