Izraeli-palesztin - Az izraeli hadsereg négyórás taktikai szünetet tart humanitárius célból Rafahban

Külföld, 2023.12.14

Az izraeli hadsereg (IDF) humanitárius megfontolásból négyórás "taktikai" tűzszünetet tart csütörtökön Rafah egyik városnegyedében - jelentette X-fiókjában az izraeli hadseregnek a palesztin megszállt területeken a civil közigazgatást szolgáló egysége (COGAT).

A taktikai szünet célja, hogy lehetővé tegyék a palesztin civilek számára készleteik feltöltését, például élelmiszer és víztartalékaik biztosítását. A harci szünetet csütörtökön 10:00 és 14:00 óra közötti időszakra hirdették meg Rafah Al-Szalam negyedében.

Bét Lahiában, a Gázai övezet északi részén, a Kamal Advan Kórház területén fegyvereit átadva megadta magát a Hamász palesztin iszlamista szervezet mintegy hetven fegyverese. Felemelt kézzel léptek ki az épületből, némelyikük félmeztelenül az erről kiadott videófelvétel szerint. A gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a hadsereg evakuálja az egészségügyi személyzetet és a betegeket a kórházból.

Szerdán a Hamász felügyelte minisztérium azt közölte, hogy az IDF körülzárta a kórházat, és bemutatott egy levelezést a minisztérium főigazgatója és egy izraeli tiszt között, aki arra figyelmeztetett, hogy ha nem állítják le a terrorszervezet tevékenységét, akkor "az IDF fenntartja a nemzetközi jog szerinti jogát intézkedéseket hozni a kórház ellen."

A vezérigazgató és a kórház orvosainak válasza szerint "nincs katonai tevékenység" a helyszínen, ahol "a gyerekeknek, nőknek, a betegeknek és az egészségügyi személyzet tagjainak nincs sem vizük, sem ételük, sem villanyuk, és még tejet sem tudnak készíteni a gyerekeknek és csecsemőknek".

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy katonai egységek a Sin Bét belbiztonsági szolgálattal együttműködésben a Kamal Advan kórház területén végzett hadművelet során különböző összecsapásokban megöltek számos terroristát. Ezenkívül a kórházat elhagyó több mint hetven gyanúsítottat letartóztatták és kihallgatásra vitték helyszíni nyomozókhoz, illetve további kivizsgálásra a Sin Bet szakembereihez.

Az izraeli hadsereg szórólapokat terjesztett a Gázai övezetben, amelyeken pénzt ajánl fel a Hamász vezetőiről szóló információkért cserébe. Jahíje Szinuárért, a szervezet gázai vezetőjéért 400 ezer dollárt, Muhammad Szinuárért, testvéréért és harcostársáért 300 ezer dollárt, Rafe Szlamáért 200 ezer dollárt, Muhammad Deif katonai parancsnokért pedig 100 ezer dollárt ígértek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!