Izraeli-palesztin - Belgium légihídon keresztül juttatott segélyt a Gázai övezetbe

Külföld, 2024.03.07

Belgium a palesztinok megsegítésére létrehozott nemzetközi légihídművelet keretében eljuttatta első segélyszállítmányát a Gázai övezetbe - tájékoztatott a belga külügyminisztérium csütörtökön.

A belga külügyi tárca az MTI-hez eljuttatott üzenetében közölte, légierejének teherszállító repülőgépe sikeresen végrehajtotta első küldetését a Jordánia által koordinált nemzetközi légihíd keretében.

A gázai palesztin lakosságnak eljuttatott sürgősségi támogatás élelmiszeradományból és a térség lakói sürgős szükségleteinek kielégítését szolgáló egyéb eszközökből álltak. Az akciót európai és nemzetközi partnerekkel szoros együttműködésben hajtották végre - emelték ki.

Belgium az elkövetkező napokban részt fog venni további, szintén légi úton tervezett segélyszállítási műveletekben - tájékoztattak.

Belgium ismételten a humanitárius segítségnyújtáshoz való akadálytalan hozzáférést sürgeti, és azonnali tűzszünetre szólít fel - tette hozzá közleményében a belga külügyminisztérium.

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap csütörtökön közölte, a belga légierő Airbus A400M típusú teherszállító repülőgépe hétfőn kora délután szállt fel a Brüsszel melletti Melsbroek katonai repülőteréről, majd a jordániai fővárostól, Ammántól északkeletre fekvő Zarka repülőterére érkezett.

A napilap Caroline Gennez belga fejlesztési minisztert idézte, aki elmondta, a "meglehetősen nehéz és veszélyes művelet" célja, hogy jelezze a gázai embereknek: a nemzetközi közösség, és különösen Belgium mögöttük áll.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!