Izraeli-palesztin - Brit miniszterelnök: London célja a kétállami megoldás

Külföld, 2024.04.21

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint London célja továbbra is az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldásra alapuló rendezése.

A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint Sunak vasárnap telefonon beszélt II. Abdalláh jordániai királlyal, akinek megerősítette, hogy a legutóbbi időszak fenyegetései közepette Nagy-Britannia szilárdan kiáll Jordánia és a szélesebb térség biztonságának megőrzése mellett.

Hozzátette: senkinek nem áll érdekében a feszültség jelentős eszkalációja.

Irán egy hete - a damaszkuszi konzulátusa ellen április elején végrehajtott, Teherán által Izraelnek tulajdonított légicsapásra válaszul - több száz drónt és rakétát indított Izrael ellen. Ezek nagy többségét az izraeli légvédelem a brit, az amerikai, a francia és a jordániai légierővel együttműködve megsemmisítette.

Az Iránból indított légi támadóeszközök jelentős része Jordánia légterébe is belépett.

A konzervatív párti brit miniszterelnök a vasárnapi telefonbeszélgetésben tájékoztatta a jordániai királyt arról is, hogy Nagy-Britannia a Gázai övezeten folyó harcok azonnali humanitárius szüneteltetésének elérésén dolgozik, annak érdekében, hogy a jelenleginél sokkal több segélyt lehessen eljuttatni a gázai lakossághoz és biztonságban hazatérhessenek az övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet által elhurcolt túszok.

Sunak szerint ha ezt sikerül elérni, az hosszabb távra szóló, fenntartható tűzszünethez vezethet.

A Hamász tavaly október 7-én Izrael déli térségében példátlan terrortámadást hajtott végre, amelyben 1200 ember meghalt, háromezren megsérültek. A terrorszervezet fegyveresei Gázába hurcoltak mintegy 240 túszt, akiknek többsége még mindig fogságban van.

Izrael ezután átfogó hadműveleteket kezdett az övezetben azzal a meghirdetett céllal, hogy felszámolja a Hamász politikai és katonai gépezetét.

Rishi Sunak a jordániai királlyal tartott vasárnapi telefonbeszélgetésében kifejtette: London szerint továbbra is az életképes kétállami megoldás az izraeli-palesztin konfliktus rendezési folyamatában elérendő végső cél.

A Downing Street szerint a brit miniszterelnök és a jordániai király egyetértett annak fontosságában is, hogy támogatni kell a Palesztin Hatóság reformját, és azt, hogy a megreformált Palesztin Hatóság teremtsen stabilitást és jólétet az összes palesztin területen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!