Izraeli-palesztin - Ciszjordániai zsidó telepeseket is sújtó vízumkorlátozásokat léptet életbe az Egyesült Államok

Külföld, 2023.12.05

Az Egyesült Államok vízumkorlátozásokat vezet be azokkal a ciszjordániai zsidó telepesekkel szemben, akiket erőszakos cselekmények elkövetésével gyanúsít - jelentette be kedden Antony Blinken külügyminiszter.

Közleménye szerint az amerikai kormány által kedden életbe léptetett új vízumkorlátozások olyan személyeket vesznek célba, akik feltételezése szerint "összefüggésbe hozhatók a béke, a biztonság vagy a stabilitás aláásásával Ciszjordániában, ideértve az erőszakos vagy az olyan egyéb cselekményeket, amelyek hatására mások nem férnek hozzá alapvető szolgáltatásokhoz".

Antony Blinken a dokumentumban konkrét személyeket nem nevezett meg, viszont tudatta, hogy a büntetőintézkedéssel sújtott személyek közvetlen családtagjai szintén vízumkorlátozás alá eshetnek.

A közlemény a döntés előzményeként tünteti fel, hogy az Egyesült Államok többször felhívta az izraeli kormány figyelmét arra, hogy tegyen többet az olyan szélsőséges telepesek felelősségre vonásáért, akik erőszakos támadást követtek el palesztinok ellen Ciszjordániában. Blinken emlékeztetett arra, hogy múlt heti izraeli látogatásán világossá tette: az Egyesült Államok saját jogkörben kész lépéseket tenni az erőszakos zsidó telepesekkel szemben, Joe Biden elnök pedig többször is elfogadhatatlannak nevezte a szóban forgó támadásokat.

A bejelentés azzal zárul, hogy az Egyesült Államok továbbra is mindent elkövet az erőszakos cselekmények elkövetőinek elszámoltatása érdekében, függetlenül attól, hogy kik az elkövetők és kik az áldozatok. "A továbbiakban is kapcsolatban leszünk Izraellel, hogy világossá tegyük számára: többet kell tennie azért, hogy megvédje a palesztinokat a szélsőséges támadásoktól" - írta Blinken. Hozzátette: ugyanígy a Palesztin Hatóság figyelmét is felhívják arra, hogy fékezze meg a zsidókat megtámadni akaró szélsőséges palesztinokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!