Izraeli-palesztin - IDF: folytatódnak a harci cselekmények

Külföld, 2023.12.01

Lejárt péntek reggel az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet között múlt pénteken életbe lépett tűzszünet, az izraeli hadsereg (IDF) pedig bejelentette, hogy folytatja a harci cselekményeket a Hamász ellen.

A bejelentés szerint a Hamász megsértette a tűzszünetet, rakétát lőtt ki Izraelre.

A tűzszünet további meghosszabbítását péntek reggel sem Izrael, sem a Hamász, sem a közvetítőként eljáró Katar nem jelentette be.

Péntek hajnalban az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre, amelyet a Vaskupola légvédelmi rendszer megsemmisített, a Hamászhoz köthető hírügynökség pedig fegyverropogásról és robbanásokról számolt be a Telegramon péntek reggel.

Az IDF szerint a Hamász megszegte a fegyverszüneti megállapodást, ráadásul Izrael területére is lőtt, és ezért a hadsereg ismét támadni kezdte a terrorszervezetet a Gázai övezetben. Emellett a Hamász nem adott át listát az elengedni tervezett elraboltakról.

Izrael a Gázai övezet déli részén vadászgépekkel, északnyugati részén pedig tüzérségi tűzzel támad - jelentette a Hamász. Az övezet déli részén is megjelent az izraeli tüzérség a beszámolók szerint, délen Hán-Junisz keleti részét és Rafah város környékét lövik. Északon Gázaváros is tűz alá került.

A polgári védelem Izraelben megszigorította a Gázai övezet környékének és az ország középső részének oktatási intézményeire vonatkozó irányelveket az esetleges Izrael elleni rakétatámadások miatti légvédelmi riasztásokra készülve.

A tűzszünet lejárta előtt sem Izrael, sem a Hamász nem jelentette be a megállapodás meghosszabbítását. Az izraeli miniszterelnöki hivatal nem közölte, hogy kapott volna listát azoknak a túszoknak a neveivel, akiket a Hamász pénteken engedne el a tűzszüneti megállapodás részeként.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!