Izraeli-palesztin - Izrael támogatására szólította fel Kínát az amerikai szenátus vezetője Pekingben

Külföld, 2023.10.09

Chuck Schumer, az amerikai szenátus demokrata párti frakciójának vezetője hétfőn Pekingben felszólította Kínát, hogy támogassa Izraelt a Hamász iszlamista terrorszervezet támadása után, hozzátéve, hogy csalódott amiatt, hogy Peking nem mutatott kellő együttérzést a zsidó állam iránt a vérengzést követően.

A Hamász szombati izraeli támadására a kínai külügyminisztérium válaszul felszólította az érintett feleket, hogy a civilek védelme érdekében őrizzék meg nyugalmukat és azonnal vessenek véget az ellenségeskedésnek, hozzátéve, hogy a "konfliktusból kivezető kiút a kétállami megoldás megvalósítása és a független palesztin állam létrehozása".

Schumer jelenleg kétpárti kongresszusi küldöttség élén tartózkodik Kínában, s később Dél-Koreában és Japánban tesz látogatást. Célja az amerikai gazdasági és nemzetbiztonsági érdekek előmozdítása, és egy Hszi Csin-ping kínai elnökkel való találkozó.

"Borzalmasak az elmúlt napokban Izraelben zajló események. Arra kérem Önt és a kínai népet, hogy álljanak ki az izraeli nép mellett, és ítéljék el a gyáva és aljas támadásokat" - mondta Schumer a kínai külügyi államtanácsos Vang Jivel közös találkozóján.

"Őszintén szólva nagyon csalódott voltam a külügyminisztérium nyilatkozata miatt, amely nem mutatott együttérzést vagy támogatást Izraelnek ezekben a nehéz időkben" - tette hozzá.

Vang azt mondta, hogy Kína reméli, hogy ez a látogatás segíthet az Egyesült Államoknak abban, hogy pontosabban megértsék Kínát, és hogy Washington objektívebben tekintsen Kínára, miközben észszerűbb módon kezeli a meglévő ellentmondásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!